2 varianter av djävulsägg

De här receptet är till alla er som också äter kokta ägg resten av året, och gärna väljer ett lite roligare alternativ till påsk…

Djävulsägg, eller ”deviled eggs” som det heter på engelska, är en festlig variant på de klassiska ägghalvorna, med mycket mer smak och lite roligare utseende på buffébordet!

Grundprincipen för djävulsägg är enkel: du kokar ägg, gröper ur gulan och blandar den med mayo och någon smaksättning, och fyller sedan ägghalvorna med den smakrika äggula-mayo-röran!

Välj själv om du vill göra de rökiga djävulsäggen med bacon och salladslök, eller om du kör de färggranna rödbetsmarinerade äggen med gräslök och rädisa. Kanske gör du som jag och testar båda – de ser ju bägge två väldigt härliga ut på buffébordet!

Viktiga noteringar:

 • Receptet är beräknat för en variant av någon av sorterna, d.v.s 12 ägghalvor av samma sort. Väljer du att göra båda sorterna – dubbla mängden ägg eller halvera ingredienserna på varje sort.
 • Bli inte avskräckt av alla steg i receptdelen, det mesta är enkla och snabba saker! Väljer du att göra bara en av sorterna så blir det dessutom mycket färre steg.
 • Jag vet att alla har sitt favoritsätt att koka ägg på, men just för den här gången – följ instruktionerna i receptet så vet du helt säkert att dina ägg blir djävulsäggs-kompatibla!
 • Grundreceptet till mayo hittar ni härskippa chilin och rökt paprika och krydda mayon efteråt istället (ihop med resten av ingredienserna) beroende på vilken variant du gör av djävulsäggen!
 • Förbered gärna mayon i förväg eftersom den behöver stå ca 1 h i rumstemperatur innan den kan göras färdigt.
 • Vill du göra de rödbetsmarinerade äggen – tänk på att de skall marineras i rödbetsvattnet ca 1 h i kylskåpet innan du kan göra resten av receptet.

 

2 varianter av djävulsägg

Portioner: 12 ägghalvor

Tid: ca 75 min

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader om du vill göra de rökiga djävulsäggen med bacon och salladslök. 
 2. Förbered mayon genom att blanda alla ingredienser utom oljan, låt sedan stå ca 1 h i rumstemperatur.
 3. Fyll en stor kastrull med vatten och låt koka upp. 
 4. När vattnet kokar, lägg ned dina 6 ägg försiktigt med sked (håll någon sekund under vattenytan innan du släpper ner dem så ”vänjer sig” äggen vid värmen och spricker inte lika lätt.
 5. Sänk värmen till låg/medel och låt koka i 14 min under lock.
 6. Om du vill göra de rökiga djävulsäggen, lägg in 3 skivor bacon på en plåt med bakplåtspapper i ugnen och stek ca 10-15 minuter, tills baconen fått lagom med färg – sätt en timer och kolla ofta!
 7. Finhacka bacon, salladslök, gräslök och rädisor.
 8. Häll av vattnet från äggen och fyll sedan kastrullen med kallvatten så att äggen svalnar, låt stå en stund.
 9. Om du vill göra de rödbetsmarinerade äggen, fyll en mindre kastrull med 2 dl vatten och 1 dl vinäger och låt koka upp.
 10. Skala en rödbeta, dela i 4-6 bitar och lägg ned i vattnet (det behöver inte ha hunnit koka upp när du lägger i). Sänk värmen och låt rödbetorna koka i ca 10 minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt vätskan svalna.
 11. Skala alla äggen (bör gå enkelt om du följt instruktionerna, men se till att de svalnat!).
 12. För de rödbetsmarinerade äggen: när rödbetsvattnet svalnat kan du hälla vätskan (rödbetsmarinaden) i en ziplockpåse/bunke ihop med äggen och lägga i kylen i ca 1 h. Se till att äggen täcks helt av vätskan, ziplockpåsen brukar ge bäst resultat här.
 13. Gör färdigt mayon om ingredienserna är rumstempererade.
 14. Dela äggen i 2 (gäller för båda varianter) och ”ploppa ur” gulan, eller gröp ur försiktigt med en tesked om den inte lossnar av sig själv, och lägg gulan i en bunke (gör du båda sorter – lägg gulorna från de lila äggen i en bunke och de andra gulorna i en annan). Mosa gulorna lätt med en gaffel.
 15. För de rökiga djälvulsäggen: Mixa/vispa gulorna med 2/3 av baconskivorna, mayo, chiliflakes och rökt paprika.
 16. För de rödbetsmarinerade djävulsäggen: Mixa/vispa gulorna med mayo, all salladslök och 2/3 av gräslöken, salt och peppar.
 17. Fyll nu varje ägghalva med ca 1 msk av sin röra (använd en liten sked och klicka i, eller lägg all röra i en plastpåse med avklippt ände för att spritsa i).
 18. Garnera de rökiga äggen med resterande bacon och salladslök, och de rödbetsmarinerade äggen med gräslök och skivade rädisor.

Ingredienser:

Grundrecept 

 • 6 ägg (gärna eko!)
 • 4 msk neutral mayo

Rökiga djävulsägg med bacon och salladslök 

 • 3 skivor bacon
 • 1 stjälk salladslök
 • Chiliflakes
 • Rökt paprika-krydda

Rödbetsmarinerade djävulsägg med gräslök och rädisor 

 • 1 rödbeta
 • 1 dl vinäger
 • 2 dl vatten
 • 2-3 rädisor
 • 3 stjälkar salladslök
 • 0,5 knippe gräslök
 • Salt och peppar

Näringsvärde

Näring per ägghalva (rökig/rödbetsmarinerad)
Kcal: 88 / 67
Fett: 8 / 6 g
Kolhydrater: 0 g
Protein: 4 / 3 g

Andra varianter:

 • Djävulsägg kan varieras i all oändlighet! Välj de kryddor du gillar, kanske vill du ha i lite jalapeno, vitlök eller dill i röran, eller blanda den med avokado?
No Comments

Post A Comment