Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Krispig vintersallad

Krispig vintersallad

Att ha sallad på julbordet kanske känns lite för modernt, men jag kan lova att det är räddningen som bryter av mot allt det där tunga, bruna!

Jag har gjort den här salladen på jul några år nu, och den har uppskattats av alla familjemedlemmar. Det måste kanske inte handla om att du ska ta bort eller undvika massa saker på julbordet – vi äter ju trots allt de där grejerna väldigt sällan, så om du njuter utav dem – kör på tycker jag! Men om vi adderar något som faktiskt ger lite mer näring vid sidan, så kanske vi 1. äter lite mindre av det andra (sallad tar stor plats på tallriken ni vet…) och 2 . balanserar upp lite bättre.

För något som många inte tänker på är att socker faktiskt, precis som stress, urlakar kroppen på flera vitaminer och mineraler. Så när vi äter mycket socker (julmaten innehåller ju ofta en hel del socker, för att inte tala om efterrätterna och allt julgodis) så behöver vi faktiskt, egentligen, fylla på med extra mycket näringsrik mat!

Den här salladen är fylld med juliga smaker, som både passar bra och ser vackra ut på julbordet, men den funkar såklart året runt och som tillbehör till kött, fisk, kyckling, veg – you name it!

På tal om det – så är den ju faktiskt ”fri från” det mesta – gluten, mejerier, socker, tillsatser, andra spannmål, soja, och är vegetarisk (vegansk om du skippar honungen). Så kanske finns det i år i alla fall EN rätt som hela släkten kan samlas kring, trots allas moderna preferenser?

Viktiga noteringar:

 • Det finns flera sätt att kärna ur ett granatäpple, och jag har nog testat dem alla! Det här är mitt favoritsätt, men använd den metod du tycker funkar för dig!
 • Om du föredrar helt tillagad grönkål så kan du snabbsteka eller ånga den i stekpannan.
 • Den här salladen är ju allra bäst nygjord (om du vill ha den så krispig som möjligt), men du kan förbereda dagen före genom att kärna ur granatäpplet, göra dressingen och torrosta och hacka nötterna!

 

 

Krispig vintersallad

Portioner: ca 8

Tid: ca 30-45 min

Gör så här:

 1. Dra av grönkålsbladen från stjälkarna och grovhacka dem.
 2. Häll lite vatten i botten av en kastrull och placera på en upphettad spisplatta.
 3. Lägg grönkålen i ett durkslag/sil och placera över kastrullen. När vattnet börjar koka, sänk värmen något och låt grönkålen ångas ca 2 minuter.
 4. Gör dressingen genom att blanda honung, citronjuice, olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar (antingen vispar du allt i en bunke eller skakar i en hög bägare), smaka av.
 5. Häll hälften av dressingen över grönkålen och massera in den med händerna (detta hjälper grönkålen att mjukna).
 6. Förbered resten av salladen genom att hyvla morötterna med en potatisskalare, strimla rödkålen och kärna ur granatäpplet.
 7. Blanda morötter, rödkål, granatäpple, grönkål och resten av dressingen i en stor bunke/skål. 
 8. Torrosta mandlarna och strö över salladen, servera!

Ingredienser:

 • 1 påse (ca 400 g) grönkål
 • 0,5 stort huvud (ca 500 g) rödkål
 • 3 st (ca 200 g) medelstora morötter
 • 1 granatäpple
 • 100 g sötmandel
 • 1 msk honung
 • 1 msk citronjuice
 • 4 msk olivolja
 • 0,5 msk äppelcidervinäger
 • Salt och peppar 

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 194
Fett: 14 g
Kolhydrater: 9 g
Protein: 5 g

Andra varianter:

 • För keto: halvera mängden morötter och granatäpple, och skippa honungen.
 • Välj de nötter du föredrar – pekan- eller valnötter passar bra till, eller kanske solros- eller pumpafrön?
 • Du kan utesluta honungen ur dressingen om du vill ha salladen mindre söt.
No Comments

Post A Comment