Veckans hälsopromotion: Gå och testa dig!

Att gå omkring med en känsla av att allt inte är som det ska. Eller att tro att allt är bra, men inte veta innerst inne. Värst är kanske att känna att nåt är fel men inte vilja veta, eller vilja ha det svart på vitt.

Nej, jag pratar inte om könssjukdomar (även om ”gå-och-testa-dig-budskapet” funkar fint där med!). Jag pratar om att testa HUR DIN KROPP MÅR PÅ INSIDAN.

Jag drivs av att alla ska få må så bra som de bara kan. ”You were meant to thrive, not just survive”, som det står här på min hemsida.
Problemet är att de flesta av oss inte vet hur bra vi faktiskt KAN må. Tids nog kan man vänja sig vid de flesta tillstånd – huvudvärk, magproblem, trötthet… Tillstånd som ofta har en djupare orsak, kanske i form av näringsbrister, högt blodsocker, sköldkörtelproblem, eller liknande. Men bara för att dessa tillstånd går att vänja sig vid, eller för att de dessutom är vanligt förekommande, betyder inte det att de är NORMALA. Att det är ett okej allmäntillstånd som du ska vänja dig vid.

Här kommer min och poddens samarbetspartner Werlabs in. För hur din kropp mår på insidan är svårt att ta reda på helt på egen hand. Visst kan du vara uppmärksam på signaler, men jag lever efter mottot ”test, don’t guess” (både när det gäller kostförändringar som att utesluta saker, eller när det gäller faktiska blodprov). Att få se sina egna provresultat, svart på vitt, kan 1. Hjälpa dig att bestämma vad som är viktigt att prioritera för förändringar, 2. Ge dig en trygghet i vad som faktiskt funkar och 3. Fungera som motivation. Bland annat.

Men varför kan jag inte bara gå till min vanliga vårdcentral och göra ett blodprov där?

Det kan du, såklart. Om du har en läkare som ordinerar alla de prover du vill göra, kör! Var då glad och tacksam för att du fick ta massa prover och näst intill slipper bekosta dem själv. Det är bara det att…

  • De flesta läkare ordinerar INTE alla de tester som du kanske hade behövt göra. Av många olika anledningar. Många tester är dyra (t.ex. kanske du, om du har tur, kan få ett järnbrist eller hb-test, men inte det dyrare testet för ferritin – d.v.s. dina depåer, så en pågående eller begynnande järnbrist kan därför enkelt missas). Och för att vården idag, enligt min och många andras upplevelser, inte jobbar så holistiskt. Inte så mycket med orsaken bakom, utan mer med symtom. Och vill man inte söka efter orsaken bakom, och då menar jag söka GRUNDLIGT, då ordinerar man sällan de test som behövs.
  • Problemet med referensintervallet: Om dina provsvar hamnar inom ”standardintervallet”, d.v.s. det som anses vara normala värden, så kommer du få ett besked om att dina värden var bra. Grejen med det här intervallet, är att det baseras på befolkningsdata. Alltså: det som anses normalt är baserat på hur de flestas värden ligger, inte nödvändigtvis vad som är optimala värden för hälsa. Så om en stor del av befolkningen t.ex. har låga nivåer av T3 (sköldkörtelhormon), ja då flyttas normalvärdet till att det är okej (och normalt!) att ha ganska låga nivåer. Inte extremt låga nivåer såklart, men det här gör ju att ju ”sjukare” befolkningen blir, ju fler som har en nedsatt funktion av något, desto mer underdiagnostiserat blir den här nedsatta funktionen.
    Ett exempel på detta är värdet för TPO-AK – sköldkörtel-antikroppar – där man i vissa län höjt värdet på vad som anses vara en okej nivå av antikroppar, just för att patienter som kommit in haft höga nivåer. Vi pratar mer om detta i Hälsohormoner avsnitt 45 med Jenny Koos, där Jenny säger ”Enda anledningen till att göra en sån höjning, är om du vill att befolkningen ska bli lite mer sjuk, innan de anses vara sjuka, för det ser ju inte bra ut i statistiken om hela Stockholm har hashimotos”). Alltså – att bara få kommentaren att ”dina värden ser normala ut” säger inte alltid tillräckligt…
  • När du får se dina egna värden och faktiska siffror, vilket du sällan får hos doktorn, kan du både se om du ligger precis under normalvärdet (och därför kanske ändå behöver börja göra något åt det där värdet) och leta reda på alternativa referensvärden som du sen kan jämföra dina egna värden med. (I avsnitt 45 ger Jenny konkreta exempel på vilka sköldkörtelvärden du faktiskt bör se efter för att upptäcka problem i tid).
  • Det kan vara lätt att känna sig överkörd som patient, just för att du kanske saknar kunskaper (du är ju inte utbildad läkare), har svårt att ställa de rätta frågorna och bara får acceptera det som sägs. Med Werlabs får du inte bara se dina exakta provsvar och hur de ligger i förhållande till referensvärdena, du får också en skriftlig förklaring på varje prov – varför det tas, vad höga respektive låga värden innebär, vad som kan påverka värdet, m.m. Text som du kan läsa i lugn och ro hemma, och som ger svar på de flesta frågor.

Om du vill få rabatt på Werlabs hälsokontroller har du 2 alternativ:

Alternativ 1: Beställ ett test med 10% rabatt: Gå in på Werlabs.se och välj 1 utav följande blodprov: Hälsokontroll XL, Hälsokontroll XL Plus, eller Vitamin- och mineraltestet. Ange koden ”hormonpodd” för att få 10% rabatt när du beställer. När du beställt testet med hjälp av mobilt bankID är det bara att traska iväg till någon av Werlabs 140+ provtagningsställen och ta proverna, vilka finns i nästan hela Sverige. Bor du i/omkring Göteborg kan du t.ex. gå till Carlanderska vid Korsvägen, Slottsbergskliniken i Västra Frölunda, eller i Borås, Trollhättan eller Uddevalla, bl.a. Se alla provtagningsställen här.

Från det att du beställt testet har du 3 månader på dig att göra det, och på de flesta provtagningsställen behövs ingen tidsbokning = du kan gå redan nästa dag om du vill. Kort efter att provet är gjort börjar provsvaren droppa in, vilka du kan följa via ”Min journal” på Werlabs dit du får en inloggning. Senast några dagar efter testet (beroende på vilka prover du gjort och var du bor) så har du nu alla dina provsvar i din journal, tillsammans med läkarkommentarer och en slutgiltig bedömning.

Alternativ 2: Beställ ett test med 10% rabatt och efterföljande rådgivning: Du väljer Hälsokontroll XL eller Vitamin-och mineraltestet, vilket jag beställer åt dig med 10% rabatt. Du gör testet precis som beskrivet ovan men skickar sedan, med ditt samtycke, dina provsvar till mig. Baserat på provsvaren utformas efterföljande kost- och livsstilsrådgivning så att du själv ska kunna justera för eventuella näringsbrister, obalanser eller skeva värden med hjälp av livsstilsförändringar. Mer info/priser/bokning hittar du längst ned på denna sida.

 

Mina erfarenheter 

I januari 2017 gjorde jag mitt första test hos Werlabs, och jag lärde mig massa! Dels fick jag bekräftat att den kost jag ätit i 3,5 år, med en mindre andel kolhydrater och mer fett än vad som ansågs ”normalt”, funkade utmärkt. Jag hade bra blodsocker, och jättebra nivåer av alla blodfetter, inkl. kolesterol. Så kokosolja, smör och flera ägg per dag hade uppenbarligen inte gett mig högt kolesterol, tro det eller ej…

Jag fick bekräftat att jag behövde äta magnesiumtillskott. Jag märkte redan då symtom i form av konstig svettlukt om jag slutade ta tillskott, men nu visste jag även att jag åt rätt mängd magnesium. Jag valde att inte sluta med mina tillskott före provet, och med tillskotten i blodet hade jag en lagom nivå av magnesium (= utan tillskott, brist!). Jag gränsade däremot mot något höga d-vitaminvärden, så jag drog ner mitt intag till ett piller dagligen istället för två. När jag tog ett prov ett år senare var värdena mer optimala.

Jag hade järnbrist. Ganska mycket, t.o.m. Vilket förklarade en del trötthet och hängighet som jag känt av under ganska lång tid. Och inte bara tillfällig järnbrist, alla mina blodvärden i kombination med relativt lågt ferritin (järndepå-värde) gav mig en enhetlig bild. Så jag började med järntabletter lite då och då, oftast i form av leverpiller, var mer noga med att äta rött kött oftare, åt leverpastej kring menstruation o.s.v. Ett år senare var värdena liiite bättre men fortfarande något låga (men så hade jag också tagit de där leverpillerna väldigt sporadiskt…), och jag började fundera på underliggande orsaker istället.

En utav de underliggande orsakerna skulle kunna vara sköldkörtelproblem, för mina värden var inte jättebra här. Inte utanför referensen, men näst intill, så jag försökte jobba mer med stresshantering och lade om min träning, utifrån den kunskap jag hade då. Efter ett år var värdena bara något förändrade, och jag valde då att testa antikroppar för att få reda på orsaken. Någonstans där är jag nu – jag vet mina värden och vad jag har att utgå ifrån, och gör mindre grejer (framförallt i form av stresshantering, sömn, bra kost o.s.v.), men kommer försöka gräva lite djupare i det här när tiden finns. Jag uteslöt autoimmuna problem när jag testat AIP utan någon större skillnad 2018, men en månad var antagligen för lite tid (+  att jag hade en väldigt stressig period samtidigt som jag testade AIP), och jag hade inget starkt varför. Som sagt – ett grävande som ständigt är på min to-do-list!

Till vintern kommer jag göra ett nytt prov för att kolla hur mina värden ser ut nu. Denna gången blir det nog Werlabs nya test – Hälsokontroll XL Plus, där ännu fler värden ingår. T.ex. högkänsligt CRP (som mäter kroniskt låggradig inflammation), C-peptid (mäter insulinproduktion), och ännu fler järn-, lever- och njurvärden. Så spännande!

 

No Comments

Post A Comment