Veckans hälsopromotion: Hur man (inte) låter lösgodis lura hjärnan

Låt oss prata om Sveriges nationalskatt – lösgodis. Och innan avståndet mellan mitt kostvetar-jag och er läsare ökar – jag har också varit en lösgodis-lover! Jag vet att det är skitgott och svårt att ge upp. Jag kan fortfarande bli sugen på lösgodis, flera gånger i veckan t.o.m. (herregud, jag jobbar extra i en matbutik där jag till stor del av tiden arbetar precis framför två stora, upplysta godishyllor med hundratals sorters lösgodis…). Att jag extremt sällan köper lösgodis idag har alltså inte att göra med att jag inte tycker att det är gott.

Jag säger inte heller att man måste sluta helt, och aldrig mer äta lösgodis. Jag tänkte bara försöka hjälpa er på traven lite med de där medvetna valen… Vi börjar med ett enkelt exempel:

Skulle du, helt själv, äta två hela 200 grams marabou-chokladkakor på en kväll?

De flesta skulle nog svara nej där. Men skulle du kunna köpa och äta 400 g lösgodis? Många fler skulle nog säga ja. Grovt generaliserat kan man säga att du kanske får ca 10 bitar lösgodis om du ska köpa 100 g, lite färre om du köper ex. plopp eller marabou-bitar, lite fler med lättare skumgodis (men bara för att godiset är lätt betyder det såklart inte att det har mindre socker i sig…).

Såhär då. Skulle du, helt själv, äta två hela 100 grams chokladkakor med 70% choklad på en kväll?

Många är nog glada om de kan äta en hel sån kaka utan att få ont i magen. 200 g lösgodis däremot? Då har man varit vääääldigt duktig och lagt band på sig när man gått och plockat, och bara valt de absolut viktigaste (för de flesta i alla fall).

Börjar ni fatta min poäng här?
Lösgodiset är tillverkarnas smartaste drag – genom att kombinera hundratals (i de större butikerna) olika sorter blir det näst intill omöjligt för oss att bara ta lite. Både när vi väljer godis, och när vi äter det (för genom att variera choklad, lakrits, sött, salt, surt, hårt, mjukt, segt tröttnar du varken på smak eller konsistens utan kan äta MYCKET mer än om alla godis varit likadana). Jämför hur du kan vilja bryta av godiset med lite chips, för att, när du tröttnat på det salta och vill ha sött igen, gärna går tillbaka till det söta godiset igen.

Det här är INTE du som har dålig självkontroll! Det är så vår hjärna och våra smaklökar fungerar. Vi är födda att tilltalas av sött, salt och fett. Varför tror ni amerikanerna älskar sin peanut butter jelly-sandwich?! Visst är vår egen vilja avgörande, men livsmedlens uppbyggnad spelar en stor roll för hur vi äter. (För ännu mer, superbra info om det här ämnet: läs boken ”Wired to eat” av Robb Wolf).

Jag gillar ju egentligen inte att prata kalorier, men en påse blandat lösgodis på 300 g motsvarar ungefär 14 ägg, eller 14 bananer i energimängd. Så om vi istället översätter det i näringstäthet – alltså hur mycket vitaminer och mineraler man får per kalori, så förstår ni själva att det finns bättre grejer att äta sig mätt på. Det här är ju också lite grejen med att baka ”nyttigt” eller välja mörk choklad istället – även om den typen av sötsaker också höjer blodsockret lite (om än bra mycket mindre än vad lösgodis gör…) så får du i alla fall i dig en hel del mineraler som magnesium, järn, kalcium, b- och c-vitaminer m.m., när du äter kakao, nötter eller torkad frukt (vilka ofta ingår som ingredienser i andra bakverk).

Så även om en hel del paleo-sötsaker kan innehålla mycket kalorier, så får du alltså mycket mer näring i dig om du försöker välja lite mer naturliga sötsaker, vilket i sin tur kan främja viktnedgång, sockerberoende m.m. Alla mina dessert & snacks-recept på hemsidan är fria från raffinerat socker och skapade för att du ska få i dig så mycket riktig mat och bra ingredienser som möjligt, utan att gå miste om den goda smaken.

Men om jag ibland faktiskt vill ha ”onyttigt”, vanlig godis då? För ja, det händer ju ibland, även mig!
Då väljer jag hur mycket jag tror att jag kan äta utan att bli yr av skyhögt blodsocker, för mig så brukar det vara kanske 100-130 gram. O så köper jag EN SORTS godis, t.ex. en chokladkaka. Lovar att man oftast är nöjd med mindre än man tror! När vi köper lite mindre äter vi dessutom oftast långsammare, lyssnar på mättnadskänslorna mer och kan njuta mer av smakerna. Win-win!

Vill du väldigt gärna ha kombon av choklad och något surt? Köp en mindre chokladkaka/stycksak/rulle, och en liten påse surt godis. Bestäm din mängd på förhand och känn efter hur det känns att äta den här mängden. Var det för lite eller för mycket? Justera tills nästa gång, hitta vad du mår bra av, men ett tips är alltså att alltid ha jämförelsen med 200 g marabou eller 100 g mörk choklad i bakhuvudet, för att hjälpa dig ta ett beslut om vad DU tycker är en rimlig mängd godis.

Alltså. Medvetna beslut. Bestäm redan innan hur mycket du vill äta, och handla därefter. ÄG DINA VAL. Du ska inte ångra dig och ha dåligt samvete efter att du ätit något, oavsett vad det är. Så ta smarta beslut innan, lyssna på kroppen, och njut av dina matval.

 

No Comments

Post A Comment