Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Veckans hälsopromotion: Lär känna dina starka sidor

Veckans hälsopromotion: Lär känna dina starka sidor

Personlig utveckling är något jag alltid tyckt varit så intressant, och i de kurser jag läst i just personlig utveckling, psykologi, coaching m.fl. har jag fått gräva ännu djupare i ämnet.

Det kanske absolut viktigaste för att växa som person (enligt mig), är inte bara att bli medveten om sina svaga sidor (och försöka hitta verktyg för att de inte ska bli till ens nackdel i livet) utan såklart också att faktiskt ha stenkoll på sina starka sidor!

Men varför är det så himla bra att utforska och kartlägga sina starka sidor?

  • Att vara medveten om sina starka sidor ökar självförtroendet OCH självkänslan
  • Du kan använda dig av dina starka sidor när du tappat motivationen eller hoppet.
  • De hjälper dig vid tuffa utmaningar eller motgångar i livet. 
  • De gör dig unik  – att förstärka dessa sidor är en viktig del av mantrat ”Att bli mera du” som min förebild yogajohanna ofta pratar om. 
  • De kan vara en vägvisare för viktiga val i livet (kanske säger de något om vad du bör jobba med eller få utlopp för i ett fritidsintresse eller volontärarbete?)
  • En överdrift av din starka sida är ofta din svaga sida… Medvetenhet är därför viktigt för att kunna ”skruva ner volymen” på den starka sidan när den är på väg att ta över på ett negativt sätt. 
  • Dina starka sidor stämmer ofta överens med dina värderingar, och hjälper dig att veta vad du behöver och vad som är viktigt för just dig.

Så hur tar man då reda på sina starka sidor?

Man kan ju, på ett bekräftelse-junkie-sätt, fråga sin omgivning vad de tycker om med just dig. Det är dock inte säkert att det här faktiskt ger dem bästa svaren (man visar ju olika sidor av sig själv i olika sammanhang t.ex.), och dessutom är det viktigt för dig att själv kunna lokalisera styrkor istället för att mäta sitt värde i andras bekräftelse! (Framförallt om ni också är prestations-människor som har svårt att veta om det ni gör är tillräckligt bra om ni inte får ett betyg/omdöme efteråt…)

När jag läste coaching hänvisade litteraturen istället till signaturstyrketestet ett test som är väl använt och som, baserat på dina svar i testet, rangordnar dina starkaste sidor.  Testet ”VIA survey of character strengths” hittar ni här. Bli inte avskräckta av att ni måste skaffa ”konto”, det är bara för att resultaten ska sparas för er och för att ni ska få dem på er mail sedan. Vill ni inte ha fler mail från sidan så 1. kryssa inte för att få nyhetsbrev och 2. När du får mailet med dina resultat, skrolla ned och välj ”unsubscribe”.

Testet tog ca 10 min för mig att göra, men är verkligen värt det! När du gjort testet får du alltså dina resultat till din email (i mailet ser du din toppstyrka, så klicka på länken för att logga in på ditt konto där du sen kan se alla dina styrkor rankade (så de karaktärsdrag som hamnar längst ned skulle man egentligen kunna översätta som ens svagheter…)

Mina 5 signaturstyrkor var enligt testet: 
1. Uthållighet (avslutar det jag påbörjat, tillfredsställelse av att slutföra uppgifter)

2. Tapperhet (agerar enligt övertygelser, står upp för det som är rätt, ryggar inte för motstånd/utmaningar)

3. Omdöme, kritiskt tänkande och öppenhet (tänker igenom saker och granskar ur alla vinklar, förlitar mig på fakta)

4. Ärlighet (talar sanning och lever livet på ett autentiskt och äkta sätt, med både fötterna på jorden)

5. Kärlek (värdesätter nära relationer, framförallt de som ger mig omtanke och utbyte tillbaka)

 

Jag tyckte testresultatet stämde väldigt bra, och som ni kanske märker är det nog också dessa sidor som påverkat mitt yrkesval mycket! Sen kanske man inte är 100% av varje sida (som att jag i grunden är väldigt kritiskt tänkande, men ibland kan ha svårt att se saker ur andra perspektiv också).

För mycket av ens starka sidor blir ju som sagt ens svagheter – t.ex. är min nummer 1 också det största skälet till min tidsoptimism – jag har svårt att avsluta något även om jag måste gå hemifrån (mer om detta i senaste podcast-avsnittet: våra sämsta och bästa vanor inom hälsa!)

Vilka sidor hamnade då längst ned…?

Ja, t.ex. ”uppskattning av skönhet och storhet” (jag ser helhet mer än detaljer och kan vara ganska disträ ibland…) och ”samarbete, lojalitet och laganda” (sportsligt är jag en bra lagkamrat, men när det kommer till arbetssituationer så tar ofta styrka nr 2. och nr 3. över – jag har svårt att släppa på mina övertygelser och tycker att när jag väl tänkt igenom saker ur 3456 olika vinklar så har jag oftast det bästa svaret….). Helt klart saker att jobba på!

 

Sammanfattningsvis – ett supernyttigt test för personlig utveckling! VIA survey of character strength är alltså gratis, tar ca 10 min att göra, och om inte annat kan du ha det i bakhuvudet till nästa arbetsintervju!

 

 

No Comments

Post A Comment