Solsmart – ska vi verkligen skydda oss, och i så fall, hur?

Å ena sidan… superbra att de flesta idag blivit medvetna om faran med att bränna sig och risken för hudcancer.

Å andra sidan… Att smörja in sig med solkrämer med kemiska ingredienser, bara så att vi kan pressa lite längre i solen…

En hög dos av de skadliga UVA-strålarna visar sig inte på huden, vilket gör att solkrämen kan ”lura oss” att vara i solen längre än vi borde, bara för att vi inte blir röda. Dessutom – SPF (solskyddsfaktor) 15 blockerar vitamin D-upptaget med 98% (!)

I Sverige är det otroligt svårt att få i sig vitamin D. De flesta utav oss gör smart i att knapra D-vitamin för att åtgärda detta, men de gånger vi faktiskt får chansen att få i oss D-vitamin från solen så är det ju något vi bör ta vara på!

Men, för att vi ska kunna ta upp D-vitamin från solens strålar så måste solen ha en viss vinkel (norr om Uppsala är vinkeln faktiskt för låg även även på sommaren). Därför hjälper inte vår- eller vintersolen oss att få D-vitamin, hur skön den än är. Sydligare delar av Sverige kan generellt sett räkna med att kunna få D-vitamin från solen mellan maj-augusti (månaderna utan R i namnet brukar vara en enkel tumregel att hålla koll på!).

Du behöver dock inte ligga på stranden i bikini i flera timmar. Det som krävs för att tillgodogöra sig D-vitamin från solen är att du exponerar händer, armar och ansikte (ca 25% av kroppen) i 6-8 minuter 2-3 ggr/veckan (för ljushyade) eller 10-15 min dagligen (för mörkhyade, i juni/juli, något oftare övriga månader. Detta ger motsvarande 5-10 ug vitamin D/dag, (behovet i Sverige är beräknat till ca 10 ug/dag, även om dessa rekommendationer på senare år ifrågasatts som för låga).

Det ska dock sägas, att de där 6-8 minutrarna avser optimal solbestrålning under sommaren med låg nivå av luftföroreningar. I städer tar vi antagligen upp mindre, samma sak de tider då solen står något lägre (ex. morgon/senare eftermiddag).

Förutom D-vitamin så är ju solen ”nyttig” genom att den hjälper vår naturliga dygnsrytm på traven, den ”cirkadiska rytmen”. Att få sol på kroppen, och gärna i ögonen, hjälper vår hjärna att förstå att den är utsatt för dagtid, och gör det därmed lättare för oss att somna och sova bra på kvällen.

Sen är det ju inte helt tråkigt att känna sig lite brun heller, det måste jag ändå medge. Jag känner mig definitivt fräschare om jag har lite färg (och jag är rödhårig, så tro mig, jag strävar inte efter pepparkaks-brun, utan bara efter att inte känna mig sådär genomskinligt vinterblek…).

 

Det absolut optimala, för att både få i sig D-vitamin, gynna sin naturliga dygnsrytm och bygga en långsam bränna är att vara ute ca 30 min/dag (du kan öka tiden gradvis när du fått mer färg), UTAN solkräm.

Men visst, ibland vill man vara i solen lite längre (speciellt i det här landet där man inte är bortskämd med sol annars…), eller kanske när du är på semester i ett varmt land och står och köar till en speedboat i 2 h utan skugga så långt ögat kan nå (härliga minnen från vår Asien-resa i mars…). Vid sådana tillfällen kan man behöva ta till andra strategier:

  • Att röra sig i solen/byta position så mycket som möjligt skapar både en säkrare och snyggare bränna.
  • Att täcka känsligare kroppsdelar som ansikte/bröst med keps/solhatt och t-shirt efter ett tag är en bra approach.

Men om man är utomlands/ på stranden hela dagen och svetten rinner genom T-shirten… Då har vi kommit till punkten SÄKERT SOLSKYDD!

Vad kan då vara negativt med konventionell solkräm?

Förutom att många solkrämer innehåller hormonstörande kemikalier, så är det också ganska vanligt att en del av ingredienserna, som oxybenzone (ett s.k. ”naturligt” skydd mot UV-strålar), lätt oxiderar när det utsätts för strålning (det är helt enkelt inte så stabilt). Oxidering kan ju på olika sätt vara skadligt genom att det t.ex. kan öka fria radikaler och skada DNA, och därmed öka risken för cancer. Det är också vanligt med allergiska reaktioner mot den här typen av ämnen. Förutom oxideringen på huden så kommer ju ämnena in i vår blodbana och kan där agera hormonstörande. Som sista punkt, så är oxybenzone inte speciellt bra för miljön (skadar t.ex. korallreven), men finns ändå i ca 2/3 av alla solkrämer

Den andra typen av skydd mot UV-strålar, som inte räknas som naturliga, är t.ex. zinkoxid och titaniumoxid. Faktum är att dessa faktiskt kan vara ett bättre alternativ eftersom de är stabilare och inte oxiderar lika lätt. Zinkoxid skyddar mot UVA-strålar lite bättre än vad titaniumoxid gör och bör vara förstahandsvalet.

Det finns dock både zinkoxid med och utan nanopartiklar, och det du vill se efter allra helst är non-nano – utan. ”Problemet” med zinkoxid är att det gör solkrämen vit och lite tjockare när du smörjer in dig. För att undvika detta använder vissa tillverkare bara nanopartiklar av zinkoxid, för att ge en mer lättflytande, mindre vit, solkräm. Vissa studier visar att de små nanopartiklarna kan gå igenom huden och orsaka cellskador, men fler studier behövs på detta, samma sak vad gäller miljöpåverkan. Oavsett – om du väljer en solkräm med zinkoxid som INTE har nanopartiklar så är den stabilare (det kan t.ex. stå non-nano zinkoxid på vissa solkrämer), och ja, den är lite trögare att smörja in sig med, men jag tycker personligen att den då känns säkrare eftersom man ser vart man smörjt in sig och när den sen gått in i huden, jämfört med den solkräm som bara ”sugs upp” direkt.

De flesta ser efter vilket nummer SPF har på den solkräm de köper, och tänker; ”Ju högre desto säkrare”. Tyvärr är det inte så enkelt. Högre faktor betyder inte nödvändigtvis att de har bättre skydd mot de skadliga UVA-strålarna, utan lurar oss ofta bara till att tro att vi kan vara ute i solen under längre tid än vi borde. Det finns ingen vits att köpa solkräm med väldigt hög SPF, dessutom innehåller de oftast bara än mer ”skräp” då…

Grundregler för en bra solkräm:

UNDVIK:

  • Parabener (konserveringsmedel som ev. kan ge ökad risk för bröstcancer)
  • Oxybenzone (hormonstörande m.m.) samt octisalate/octinoxate/octocrylene och homosalate
  • Retinylpalmitat (en tillsatt form av vitamin A som kan skada huden och potentiellt öka risken för hudcancer). Finns även som retinol, retinyl acetate eller retinyl linoleate
  • Solkrämer som bara skyddar mot UVB men inte UVA-strålar
  • Solskyddsfaktor >50
  • Solkrämsspray (kan vara farligt att inandas och ger oftast inte ett tillräckligt tjockt skydd)

 

VÄLJ ISTÄLLET en solkräm med:

  • Zinkoxid (stabilt skydd mot både UVB & UVA) – välj helst non-nano zinkoxid (hellre än titanium oxid).
  • Så naturliga ingredienser som möjligt (d.v.s. ingredienserna i innehållsförteckningen låter mer som något du kan hitta i skogen än något du tillverkar i ett labb…)

Det är tyvärr ganska svårt att få tag i solkrämer som uppfyller ovanstående krav, framförallt i Sverige. Min absoluta favorit är märket badger som ni ser ovan, som har solkrämer baserade på non-nano-zinkoxid. Den här med spf 30, utan lukt, är min go-to-solkräm, och finns alltså att köpa på jordklok.se. De säljer även två andra sorter, den här och den här med lukt, men jag föredrar så naturligt och allergivänligt som möjligt. Även den här solkrämen från wooden spoon finns att köpa på jordklok och på rekoshoppen, och uppfyller alla ovanstående krav.

Ännu fler Badger-solkrämer finns att köpa på iherb, dock är frakt och tull just nu dyrare där med de ”nya” reglerna, men ibland kan det vara värt det ändå. Om någon har tips på solkrämer som uppfyller kraven ovan + finns på en svensk sida så får ni gärna kommentera nedan, det vore skönt att ha fler produkter att kunna rekommendera!

 

Ni som är oroliga för hudcancer – tänk på att det faktiskt inte riktigt finns bevis på att solkräm i sig skyddar mot cancer. Vad vi vet är att om vi bränner oss så ökar det risken för hudcancer, men du kan ju sola medvetet både med och utan solkräm!

Du kan också tänka på vad du äter, för det finns nämligen viss mat som minskar risken för att vi ska drabbas av solskador. T.ex. lykopen (finns i tomater, framförallt tillagade tomater/tomatpuré ex)., astaxanthin (finns i alger och de djur som äter dessa, ex. vildfångad lax och räkor), vitamin D i sig (förutom i solen även i fet fisk, ägg och gräsbeteskött t.ex.), att äta mer omega 3 och mindre omega 6 (alltså mer fet fisk, skaldjur, ev. tillskott, och mindre spannmål/vegetabiliska oljor), mättat fett (kokosolja, smör och ghee), grönt té, och Proanthocyanidins (i blåbär, hassel- och pistagenötter bl.a.).

Glöm inte heller bort att livsstil (kost, träning, sömn, stress, alkohol och rökning..) påverkar risken att drabbas av ALL sorts cancer.

 

För mer info om att vara solsmart, lyssna på Hälsohormoner avsnitt 7 om D-vitamin!

 

No Comments

Post A Comment