Hemgjord tacokrydda

”Kryddor (chilipeppar (11%), spiskummin (10%), vitlök (6%)), druvsocker, lök (19%), salt, oregano (4%), jästextrakt, potatisstärkelse, potatisfiber, klumpförebyggande medel (kiseldioxid), kryddextrakt (paprika)”.

Någon som känner igen den här innehållsförteckningen?

Det borde ni göra, i alla fall om ni är en utav de hundratusentals svenskar som, numera väldigt ofta, får med sig en sån här kryddpåse hem från affären…

Fast kanske har ni aldrig läst på baksidan? Eller reflekterat över innehållet? I så fall är det hög tid!

Chilipeppar, spiskummin, lök, salt, oregano, paprika (i och för sig bara extrakt av sistnämnda, men so far so good). Men sedan hittar vi druvsocker som fjärde ingrediens, jästextrakt, potatisstärkelse, potatisfiber, klumpförebyggande medel… Suck. Ingredienser som du sällan behöver tillsätta när du själv kryddar din mat, eller hur?

Att köpa en påse kryddmix kanske inte känns som hela världen, men känns det inte lite onödigt att du därmed också får i dig massa andra ämnen, som inte ens behövs i en taco-krydda, bara för att du inte tog fram kryddburkarna själv? De allra flesta har ju t.o.m. de nämnda kryddorna hemma i skafferiet, eller hur?

Fördelen med att göra sin egen taco-krydda är dock flera – jag vågar nämligen påstå att våran variant är mycket godareän kryddmixen. Dessutom, om du vill göra det enkelt – dubbla, trippla, eller öka receptet ännu mer – så har du din egen kryddmix till flera taco-middagar framöver!

Ett tips, om du vill välja ekologiska kryddor, att köpa i ”storpack”. Det finns ofta kryddor i lösvikt på hälsokost-butiker eller på olika internetsidor, vilket brukar bli billigare än att köpa en ny burk varje gång.

Egengjord tacokrydda är dessutom den perfekta presenten – köp en fin glasburk och ge bort! Oavsett kostpreferenser, så är det få som inte får användning för en burk taco-krydda.

Viktiga noteringar:

 • Receptet nedan är beräknat till 500 g färs. Det kan låta som mycket kryddor – men utan socker/andra tillsatser behöver maten smaka desto mer, och jag lovar – du kommer bli förvånad över hur god din färs smakar med mycket (egna) kryddor!
 • Justera chili-mängden efter dina egna preferenser – börja med mindre och smaka av färsen när du kryddat!
 • Ni som rynkar på näsan åt kanelen – testa! En twist som enligt mig verkligen tillför något extra, men är du skeptisk, ta 0,5 tsk först och smaka av.

 

Hemgjord tacokrydda

Portioner: 4

Tid: 5 min

Gör så här:

 1. Blanda alla kryddor i en skål (om du ska använda direkt) eller i en lufttät burk (om du gör för flera portioner).
 2. Vid tillagning: stek din färs med lite vatten tills den fått färg, sänk sedan värmen och blanda i taco-kryddan, smaka av.

Ingredienser:

 • 0,5 msk havssalt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 msk spiskummin
 • 1 tsk kanel
 • 1 msk oregano
 • 0,5 msk rökt paprika
 • 1-2 tsk chilipulver
 • 1 msk vitlökspulver

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 25
Fett: 1 g
Kolhydrater: 5 g
Protein: 1 g

Andra varianter:

 • Justera kryddningen efter vad du tycker om! Mindre chili för barnfamiljerna, mer för den vågade! Mer salt, färsk vitlök, lite lökpulver om du tål detta bra… Utgå från receptet första gången, och ändra sedan efter dina preferenser!
No Comments

Post A Comment