Rödbetssallad

Att göra sin egen rödbetssallad = ett enkelt sätt att göra julbordet lite hälsosammare!


Någon som någon gång vänt på den färdigköpta rödbetssalladen för att läsa innehållsförteckningen? Förutom socker, så hittar man oftast diverse olika stabiliseringsmedel och konserveringsmedel, e-nummer, stärkelse o.s.v. Majonnäsen är dessutom i princip alltid gjord på rapsolja (läs mer om varför det kan vara smart att göra egen majonnäs och använda andra sorters oljor här). Himla konstigt att jag lyckas laga en rödbetssallad helt utan ingredienser som ingen kan uttala, som dessutom blir minst lika god och är helt sockerfri? Hmm…

Viktiga noteringar:

  • I det här receptet följer du instruktionerna för min chilimayo men skippar alla kryddor utom salt och peppar. Läs instruktionerna gällande ordning nedan i receptet noga (Preppa mayon, koka rödbetor, (gör nåt kul under tiden!), och lagom tills rödbetorna svalnat och du hackat dem, är mayon redo att göras färdig.
  • Jag gillar en ganska matig rödbetssallad, med mycket rödbeta i. Om du tycker att det blir för mycket bitar, hacka en rödbeta i taget, blanda i, tills du känner att ration rödbeta-mayo är lagom mängd.

 

Rödbetssallad

Portioner: 500 g Tid: 25 min+ ca 45 min

Gör så här:

  1. Preppa en sats (ca 2 dl) av min chilimayo men skippa kryddorna och vitlöken. 
  2. Lägg rödbetorna (med skal) i en större kastrull och täck sedan med vatten, strö i en nypa salt.
  3. Låt vattnet koka upp, sänk sedan till medellåg värme och rödbetorna koka under lock tills klara (ca 40-50 min beroende på storlek, testa med en provsticka och ta av dem när de har potatisliknande-konsistens).
  4. Under tiden rödbetorna kokar, finhacka salladslöken.
  5. När rödbetorna är klara, häll av vattnet och låt svalna ett tag. Dra sedan av skalet med fingrarna (OBS – tänk på att de färgar av sig!), eller använd en potatisskalare.
  6. Gör färdigt mayon genom att långsamt hälla i olivoljan (om ingredienserna fått rumstemperatur).
  7. Finhacka rödbetorna och blanda med mayo och salladslök. Smaka av, addera ev. salt och peppar.
  8. Förvara, gärna i lufttät burk i kylen, i upp till en vecka.

Ingredienser:

  • 400 g (ca 3 stora) rödbetor (motsvarar ca 600 g kokta)
  • 1 dl salladslök (ca 4 stjälkar)
  • 2 dl mayo
  • Ev. salt och peppar

Näringsvärde

Näring per 100 g/msk:
Kcal: 413/41
Fett: 41/4 g
Kolhydrater: 9/1 g
Protein: 2/0 g

Andra varianter:

  • Byt ut salladslöken mot 0,5 st rödlök om du tål detta bra.
  • Addera lite finhackat äpple för extra naturlig sötma och syrlighet.
No Comments

Post A Comment