Choklad(chia)pudding med banan och grädde

Vad sägs om att slå ihop favorit-mellanmålet chiapudding, med barndoms-mellanmålet chokladpudding?

För alla er andra chokladpudding-fans, den här är en favorit för mig! Chokladpudding ger mig nämligen mycket barndomsminnen (tror dock att den här varianten är snäppet näringsrikare än Ekströms pulver-variant, eller den färdiga, kylda 1-portions Jacky… Någon mer som minns?)

Den här efterrätten är ganska mäktig, så vill du inte äta en hel portion kan du spara resterna i kylen. För extra mycket nostalgi-känslor äts den såklart med grädde ( i detta fallet kokosgrädde) och banan, så som jag och en av mina bästa kompisar brukade laga den efter skolan!

Förutom att den här choklad(chia)puddingen är en god efterrätt, så har den ju också flera bra, näringsrika ingredienser. Mörk choklad och kakao är proppat med magnesium, och chiafrön innehåller en del omega 3. En efterrätt att unna sig med gott samvete, med andra ord!

 

 

Viktiga noteringar:

  • Om du vill äta med kokosgrädde – se till att köpa rätt sorts kokosmjölk (rekommenderar garants rosa på tetra) och kyl den minst 2-3 h före servering! Då behöver den inte ens mycket vispning för att bli tjock, men som sagt – rätt sorts kokosmjölk och kylningen är viktiga steg! Även santa maria tetra-pack kan funka okej!
  • Hur tjock puddingen blir beror på hur länge du låter den stå i kylen, och hur kall din kyl är. 1 h funkar hemma hos mig, men kanske behöver din längre tid för att tjockna. Om du vill göra puddingen ett tag i förväg kommer den alltså att tjockna mer, men skulle den bli för tjock så kan du blanda i 1 msk vatten och rör runt. Addera mer vatten försiktigt tills puddingen får önskad konsistens.

 

Choklad(chia)pudding med banan och grädde

Portioner: 1

Tid: 3o + 60 min

Gör så här:

  1. Bryt chokladen och blanda med kokosmjölk och kakao i en kastrull.
  2. Hetta upp kastrullen på medelhög värme och rör runt tills chokladen smält.
  3. Stäng av värme, rör (kontinuerligt) i chiafrön, vaniljextrakt och lönnsirap tills det tjocknar lite.
  4. Ta av från plattan och låt svalna en stund, till dess att du kan hälla i glas/serveringsbägare.
  5. Ställ in i kylen minst 1 tim (se viktiga noteringar).
  6. Gör kokosgrädde genom att vispa den kylda (förhoppningsvis tjocka) kokosmjölken i bunke med elvisp, och tillsätt gärna vaniljextrakt för god vaniljsmak!
  7. Rör om något före servering och ät med skivad banan och kokosgrädde.

Ingredienser:

  • 0,75 dl (75 ml) kokosmjölk, fullfet (ex. garants rosa på tetra)
  • 0,5 msk kakao
  • 2 rutor (20 g) mörk choklad 85%
  • 1,5 msk chiafrön
  • 1 tsk vaniljextrakt (kan ev. uteslutas)
  • 1 msk lönnsirap (maple syrup)

Till servering

  • 0,5 dl kokosmjölk (se ovan)
  • 0,5 tsk vaniljextrakt (kan ev. uteslutas)
  • 0,5 skivad banan

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 538
Fett: 37 g
Kolhydrater: 45 g
Protein: 10 g

Andra varianter:

  • Testa med ännu mörkare choklad, eller uteslut/minska lönnsirapen, för en lite tyngre, vuxnare chokladsmak.
  • Om du har svårt för kokossmaken och tål mejeriprodukter: ät med fullfet (gärna ekologisk) grädde istället.
  • Byt ut bananen mot jordgubbar, hallon eller blåbär.
  • Toppa med kakaonibs, rostade kokoschips, granatäpplekärnor eller något annat kul!
  • Om du vill äta den som ett chiapudding-mellanmål – uteslut lönnsirapen, minska mängden kokosmjölk i/som topping, och addera 1-2 msk proteinpulver.

 

No Comments

Post A Comment