Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Enkel hummus

Enkel hummus

Men hallå? Baljväxter är väl inte paleo?!

Traditionellt sett, nej. Vilket beror på att baljväxter innehåller antinutrienter, växtens eget skyddssystem, i form av fytinsyra och lektiner. Detta är inte bara svårt för kroppen att bryta ned, utan hindrar oss också från att ta upp viktiga näringsämnen som magnesium, järn och kalcium. (Och för er som undrar vad jag pratar om – baljväxter är alltså bönor, linser och ärter!)

Med det sagt… Jag äter baljväxter ibland, ändå. Dels för att jag ju faktiskt inte äter 100 % paleo. Jag äter t.ex. smör dagligen, ost ibland, socker ibland, och då och då även andra mejerier som undantag. Gluten är det som för mig är viktigast att utesluta, så det äter jag kanske några gånger om året, medan jag, efter drygt 5 år med paleokost, vet vad min kropp tål och inte tål. Paleokost 80/20, eller kanske t.o.m. 90/10, funkar för mig!

I och med baljväxternas uppbyggnad med antinutrienter (vilket kan trigga magproblem för alla oss med IBS), så föredrar jag ändå att inte se det som en del av min dagliga kost utan mer som undantag. Nån gång ibland äter jag det ute på restaurang, men framförallt så äter jag det om jag ska laga mat till min lillasyster, som är vegetarian, eller om jag ska bjuda vänner som äter vego på mat. Baljväxter är trots allt den bästa proteinkällan för vegeterianer (förutom ägg och ev. mejeriprodukter, men vem vill äta ägg till varje måltid?), och jag är för nördig med näringen för att servera någon en måltid utan protein.

Sen måste jag såklart inflika att man faktiskt kan minska antinutrienterna genom blötläggning av baljväxterna. Jag äter dock baljväxter så otroligt sällan att jag inte riktigt orkar greja med det de få gånger jag ska laga något med det, utan prioriterar blötläggning av nötter och frön som jag äter betydligt oftare (läs min guide till hur enkelt du gör det här!)

Men – vill du äta baljväxter oftare och känner att du tål det okej, då är blötläggning definitivt något att börja med! Hälsa som livsstil har här en superbra guide som visar hur du blötlägger baljväxter!

Om jag nu lyckats få dig att kanske inte alls vilja laga den här hummusen kan jag bara dra följande argument: Superenkel att tillaga, passar till typ allt, ett grymt mellanmål med tanke på dess makronutrientfördelning (se näringsberäkningen längre ned) och att det är så smidigt att ta med sig. Perfekt att dippa råa grönsaker i (jämfört med typ gräddfil och någon färdig dippmix…), OCH så himla gott till kokta ägg!

Viktiga noteringar:

 • Som sagt – vill du blötlägga kikärtorna före så använd länken ovan – detta behövs såklart göras i god tid i förväg.
 • Var försiktig med spiskummin som lätt kan ta över, så smaka gärna av under tiden och ha ev. på mer efterhand.
 • Välj helst ekologiska kikärter! Baljväxter är så himla billigt, så en enkel prioritering att göra, och du slipper därmed de syntetiska bekämpningsmedel som används vid konventionell odling.
 • Näringsberäkningen är gjord på 0,5 dl hummus. Vad du ska använda hummusen till avgör ju portionsstorlek, men med tanke på konsistensen är det lätt att överäta, så ät gärna ihop med något snarare än bara rätt för sig med tanke på dess energitäthet.

 

Hummus

Portioner: ger ca 2,5 dl hummus

Tid: 15 min

Gör så här:

 1. Häll av spadet från kikärtorna genom att lägga dem i en sil/durkslag, skölj sen igenom dem med kallt vatte.
 2. Pressa vitlöksklyftorna och lägg ned tillsammans med alla de andra ingredienserna i en bunke/mixer och mixa (med stavmixer, blender), tills slätt, smaka av. 
 3. Ät som den är, dippa grönsaker i den, ät på fröknäcke, till kokt ägg, till din lunch bowl eller annan mat – bara kreativiteten begränsar här!
 4. Förvara i kylen upp till en vecka.

Ingredienser:

 • 1 paket kikärtor på ca 380 g (230 g avrunnen vikt)
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1,5 msk citronjuice
 • 3 msk olivolja
 • 1,5 msk tahini (sesamsmör)
 • 2 tsk spiskummin
 • Salt och peppar
 • 1 msk vatten

Näringsvärde

Näring per 0,5 dl:
Kcal: 161
Fett: 12 g
Kolhydrater: 8 g
Protein: 5 g

Andra varianter:

 • Ändra kryddorna efter dina preferenser! Du kan t.ex. blanda med 1-2 msk röd curry-paste för en hummus med lite mer sting!
 • Gör den numera klassiska rödbetshummusen genom att blanda receptet med 2-3 kokta rödbetor (ta då mindre spiskummin eller uteslut helt).
 • Du kan enkelt dubbla receptet om du vill ha fler portioner!
 • Ha i mer/mindre vatten för en lösare/tjockare hummus.
No Comments

Post A Comment