Nyttig nutella

Hemgjord nutella – finns det något godare sätt att lyxa till frukosten på?!

Jag själv har aldrig fattat grejen med nutella på macka (tack mamma för att det aldrig fanns hemma, så att jag slipper den cravingsen nu i vuxen ålder!), men nutella på pannkakor däremot… Speciellt kombon pannkaka, nutella, banan (och kanske lite kokosgrädde) – mums!

Och även om det här receptet på nutella är något som jag ser som ett undantag, till födelsedagsfrukostar eller för en lyxig helgbrunch, så är det fortfarande ett bra mycket mer näringsrikt undantag än den klassiska nutellan! Men varför göra sig besväret att göra sin egna nutella, när man kan köpa färdig?

”Socker, palmolja, hasselnötter (13%), skummjölksplver (8,7%), fettreducerad kakao (7,4%), emulgeringsmedel: lecitiner (soja), vanillin”.

Därför.

Jag föredrar att slippa palmolja, skummjölkspulver och emulgeringsmedel, använder hellre en liten mängd kokossocker jämfört med vitt raffinerat socker som huvudingrediens, och tycker att riktig kakao är bra mycket godare än den fettreducerade varianten… Dessutom är min sambo allergisk mot hasselnötter (vanlig korsallergi med pollen), så jag baserar min variant på mandlar istället. Och det är faktiskt inget jättebesvär att göra egen – det här receptet är både enkelt och snabbt!

Smaken påminner lite om kladdkakesmet (sen när tackade man nej till det?), men vill du ha den mer lik vanlig nutella, använd hasselnötter! Kung Markatta har både mandelsmör och hasselnötssmör med bra ingredienser.

Viktiga noteringar:

 • Känns nötsmör för dyrt kan du göra eget genom att mixa naturella (gärna blötlagda och torrostade) nötter med lite kokosolja (kräver dock ganska stark blender/mixer då man får mixa ett bra tag för att få nötterna till nötsmör, men plötsligt händer det!).
 • Vill du bara testa receptet för att se om du gillar det, så går det bra att halvera det. Framförallt om du bor själv då risken finns att du inte kan låta bli den där burken i kylen även efter din lyxfrukost (ett tips som kan vara baserat på egna erfarenheter…)

 

 

Nyttig nutella

Portioner: ca 1 dl

Tid: ca 15 min

Gör så här:

 1. Mixa alla ingredienser utom vattnet i en blender/mixer.
 2. Ha sedan i 1 msk vatten i taget tills du får önskad konsistens (nutellan stelnar en aning i kylen).
 3. Förvara i kylen i ca 1 vecka i en tätt försluten burk.

Ingredienser:

 • 1 dl (ca 135 g) mandelsmör/annat nötsmör
 • 3 msk kakao
 • 3 msk lönnsirap
 • 2-4 msk vatten
 • 1 nypa havssalt 

Näringsvärde

Näring per tsk:
Kcal: 52
Fett: 4 g
Kolhydrater: 3 g
Protein: 2 g

Andra varianter:

 • Välj de nötter/nötsmör som du tycker mest om/har hemma!
 • Minska/öka mängden kakao för en djupare/lättare chokladsmak (ju mer kakao – desto mer mörk choklad kommer nutellan att smaka).
No Comments

Post A Comment