Veckans hälsopromotion: Vi är mer olika än vi tror

Under min utbildning till kostvetare läste jag en kurs som hette ”Maten i samhället”. Den handlade om hur vi äter, och vilka olika faktorer som påverkar detta. Uppväxt, etnicitet, religion, ålder, etiska skäl, genus… Allihopa faktorer som inte bara påverkar våra liv och värderingar, men även våra matval.

Att lära sig om hur man kan se på mat utifrån dessa olika perspektiven är lärorikt, men det jag tog med mig mest från kursen och från de olika matkultur-analyser vi gjorde = VI ÄR MER OLIKA ÄN VI TROR!

Alla veganer är inte djurrättsaktivister. Alla religiösa utesluter inte alkohol. Alla pensionärer äter inte förmiddagsfika. Alla från Asien äter inte ris till varje måltid. Alla barn tycker inte att grönsaker är äckligt, alla kvinnor gillar inte vitt vin, och det finns faktiskt män som ogillar blodigt kött…

Alltså. Utifrån massa ”stämplar” tror vi att vi vet hur folk äter. Men det finns så mycket mer bakom den där stämpeln än det du ser.
Jämför dig och din bästa vän. Ni kanske har liknande religion/kön/etnicitet/ålder. Men äter ni på exakt samma sätt? Tycker om samma smaker, konsistenser, sätt att äta på? Lagar mat på samma sätt? Är uppväxta med samma mat?
Troligtvis inte.

Som ett steg i att sluta döma folk utifrån deras matvanor – utgå från att DU VET INGENTING.
Vi är mer än våra matvanor. Bakom varje matkultur/diet finns en komplex person.

Och alla som äter en kost som enligt dig skiljer sig från det normala (d.v.s. standardkosten i Sverige…) ser inte sin kost som en diet där deras främsta mål är att gå ner i vikt. Det som är så jäkla häftigt med vår kost, är att det påverkar typ ALLT. Inte bara hur vår kropp ser ut, men vår psykiska hälsa, våra skador i kroppen, våra hormoner, hy, energi…listan kan göras lång! Så det kan finnas tusen anledningar bakom de där matvalen.

 

Alla som någon gång haft ”problem” med maten, oavsett om det varit en fullt utvecklad ätstörning eller ”bara” hjärnspöken och ett osunt förhållande till mat, vet hur det är att bli ifrågasatt kring sin kost. I vissa fall, kanske, med all rätt. Men tyvärr är det sällan ifrågasättandet från omgivningen som sätter stopp för en ätstörning, utan kan istället leda till att personen ljuger eller försöker dölja ännu mer för de runt omkring sig. (Och nej, jag har inte svaret på vad personer runt omkring en ätstörd person kan göra, men som tur är finns det ju massa ställen att vända sig till för det här. Men personligen så tänker jag att om man märker att någons ätmönster känns ”misstänkt”, så kanske man ska börja med att försöka utforska vad som ligger bakom det där självdestruktiva beteendet. Hur mår personen, egentligen…?)

Har man någon gång, eller kanske fortfarande har, ett jobbigt förhållande till maten, så är man ironiskt nog själv ofta expert på att döma andras kost. Man jämför, och kanske tycker man sig se signaler hos andra som inte ens finns. Jag har själv varit skyldig till detta – varit otroligt bra på att döma andra, bli stressad över om någon ätit nyttigare eller tycka mig känna igen en ätstörning baserat på vad en person väljer för fika. Idag är jag, oftast i alla fall, smartare än så och försöker att utgå ifrån att jag vet väldigt lite om den andra. Att ett matval egentligen betyder väldigt lite, och att jag har noll aning om varför personen äter som den äter. Framförallt så har jag en grundtrygghet i min egen kost, vet att jag gör det som är bra för mig, och då spelar andras beslut mindre roll.

Så är du en person som snabbt dömer ut andras kost – framförallt om det handlar om att du ifrågasätter eller är skeptisk mot någon annans mer ”sunda” val, eller val som går emot den kost som du själv är van vid… Börja med att 1. utgå från att du ser 0,001% av den här personens liv genom det där matvalet. Och 2. vänd fokus inåt. Varför provoceras du av andras matval? Varför triggar det här något i dig? Om du är trygg och nöjd med din kost, så spelar det väl inte så stor roll hur någon annan äter? Och om du kommer fram till att du kanske inte är så trygg i din egen kost, vad kan du göra för att förändra det?

 

Så kan vi inte alla bara acceptera att vi känner oss själva bäst, och att var och en är smart nog att ta beslut som får en att må bra?
Och om du är orolig/tycker nåt är konstigt/håller på att dra förhastade slutsatser… FRÅGA! Vi skulle alla vinna på att vara mer nyfikna än dömande (= fråga på ett nyfiket och inte dömande sätt).

De flesta utav oss som valt en ”annorlunda” kost försöker sällan pracka på någon annan att äta precis som vi, om de inte bett om det vill säga. Snarare ursäktar man sig, pratar bort sina val, ställer frågor i smyg på restaurangen och vill inte väcka uppmärksamhet. Ibland för att man inte orkar bli ifrågasatt. Ibland för att man vet att ens egna beslut ger andra dåligt samvete eller att det sticker i ögonen på någon. För att man kanske inte alltid, i alla sammanhang, vill prata om de magproblem, huvudvärk eller den dåliga hy man får om man inte tar de beslut man just gjorde. Och helt ärligt – varför ska NÅGON behöva försvara sin kost eller hur de äter? Oavsett om det är hamburgare, vegetarisk lasagne eller keto-bollar? Vi är väl inte skyldiga att 100% av tiden vara en frontfigur för den typ av mat som vi väljer att lägga på tallriken?

 

Jag tror att nyfikenhet är bra, superviktigt t.o.m. Ofta är det faktiskt genom våra vänner eller omgivning som vi inspireras till att testa nya saker, eller ta andra beslut, snarare än genom vad kändisarna eller influencers på Instagram gör. Så fortsätt fråga NYFIKET, fortsätt vara genuint intresserade, även om du inte håller med om personens ”anledningar” till dennes kost (oavsett om det är viktnedgång, religion, etik eller påstådda hälsofördelar). Låt den personen ta sina egna beslut. Och om nu den här personen på sikt inte kommer må bra av sin kost, så kanske vi får låta dem själva komma till insikt med det. Ingen kommer förändra sin kost av att DU ifrågasätter eller tror dig veta mer. Trots allt känner vi ju oss själva och vår kropp bäst, och när vi är redo, så kommer vi göra en förändring, om det behövs.

Och är det så att du redan nu saknar den där tryggheten i din kost, att du ifrågasätter andra trots att du är långt ifrån tillfreds med hur du mår av det du äter…? Kontakta mig för kostrådgivning så ger jag dig stöd i den processen.

 

No Comments

Post A Comment