Veckans hälsopromotion: 8 saker du inte visste om luktsinnet

Veckans hälsopromotion är högaktuell, med tanke på att vi på Hälsohormoner i förmiddags intervjuade Kristin Scherdin från Hälsotugg om eteriska oljor! Nu dröjer det dock några veckor tills detta avsnittet sänds, så innan dess kan ni passa på att lära er lite mer om luktsinnet (så är ni superförberedda och kan än mer förstå fördelarna med eteriska oljor!)

I början av min utbildning till kostvetare läste jag fysiologi vilket var en av mina favortkurser (läs mer om min utbildning och de kurser jag läst i högerkolumnen här!). Denna Veckans Hälsopromotion är därför inspirerad därifrån, och består egentligen mer av lite roliga fakta snarare än hälsotips. Men insikter och kunskap är ju alltid viktigt enligt mig, so here we go!

LUKTSINNET

 1. Vi har en förmåga att urskilja 350 proteiner, så i olika kombinationer blir detta över 10 000 dofter!
 2. 80% av dessa anses obehagliga… Så om du liksom jag upplever dig känslig för många lukter är det kanske inte så konstigt!
 3. Luktsinnet sitter närmre minnet än talet – därför kan vi ha svårt att hitta ord på lukter och beskriver dem gärna med hjälp av minnen (”det luktar som hemma hos en barndomskompis” eller ”det luktar som en sommarkväll när det regnat”).
 4. Vi har nerver som leder från luktbulben till limbiska systemet (vårt känslocenter) – lukter framkallar känslor! Mer om detta i kommande podcast-avsnitt…
 5. Vi är olika känsliga mot olika lukter, men luktsinnet kan anpassa sig (t.ex. kan man vänja sig vid lukter i viss arbetsmiljö).
 6. En god doft stimulerar matsmältningsapparaten, som då sätts igång och gör oss mer förberedda på mat. Vi äter mer av mat med god lukt och tycker att den smakar godare. (Så är det svårt att stå emot kanelbullarna när du passerar ett bageri är det kanske smart att ta en annan väg vissa dagar – gör det inte onödigt svårt för dig själv!)
 7. Luktsinnet försämras med åren – därför är det viktigt att få mat att dofta gott för att öka aptit hos äldre!
 8. Smaken är en kombination av lukt och smak. När vi är förkylda tror vi att vi inte känner smak, men egentligen är det bara luktsinnet som är påverkat! (Kanske kan detta förklara varför jag själv nästan aldrig tappar smak vid förkylning, mitt luktsinne är nämligen väldigt känsligt!)

 

Hur kan du använda lukter för att göra din hälsa lite bättre?!

Kanske använda lukten av lavendel för att lugna ett stressat sinne, eller laga mat med mycket färska kryddor och örter för att få din (hälsosamma) maträtt att smaka ännu bättre? Du kan använda luktsinnet för att avgöra om maten är dålig (vårt eget ”bäst-före-sinne” som vi bör lita på 10 x mer än datumet på förpackningen!), och alltså kanske försöka undvika att alltför ofta gå förbi ställen där lukterna triggar dig att köpa något du kanske egentligen vill undvika (godisaffärer, bagerier eller snabbmatsrestauranger t.ex.)…

Oavsett hur – var medveten om alla dina sinnen och ta till vara på dem! Att lyssna mer inåt, vilket jag ofta uppmuntrar till, handlar också om att koppla på sinnena igen efter att, kanske, ha tappat lite kontakt med dem i de liv vi lever idag.

 

2 Comments
 • Ida Lindborg
  Posted at 08:17h, 28 maj Svara

  Intressant läsning!

  • Sofia Eklund
   Posted at 12:49h, 08 juli Svara

   Kul att du uppskattar det!

Post A Comment