Halländsk långkål

Gräddstuvad, söt grönkål –  ett enkelt sätt att få in lite mer grönt på julbordet!

Namnet och mitt halländska ursprung till trots – jag är faktiskt inte alls uppväxt med att äta grönkål på julafton. Trots att grannorten Harplinge, där många av mina kompisar bodde, har en av landets största grönkålsodlingar, och trots att det ju faktiskt är en halländsk tradition med grönkål på julbordet.

Istället åt jag långkål (gräddinkokt grönkål med sirap och kryddor i) förstå gången på ett julbord i Göteborg, på restaurangen Thörnströms kök. Och jag ÄLSKADE det!

Så de sista åren har jag gjort min egna variant av den krämiga, söta grönkålen, utan vare sig mejeriprodukter eller socker. En av julbordsrätterna som man faktiskt uppskattar även dagarna efter jul, eftersom man (i alla fall jag) känner suget efter lite mer grönt på sin tallrik!

 

Viktiga noteringar:

 • Jag använder fryst grönkål, såklart från Harplingekål! Finns att få tag i i Halland och på större matbutiker i Göteborg, men annars går det såklart bra med något annat märke också (men försök se efter svensk grönkål!). Vill ni använda färsk grönkål så använd ca 3 stånd, och tänk på att finhacka bladen ordentligt och att inte få med de hårda mittstrimmorna.
 • Om grönkålen är fryst, tänk på att avsätta tid för att den ska tina (se de olika alternativen i receptet).

 

 

Halländsk långkål

Portioner: 4 Tid:  15 min

 

Gör så här:

 1. Tina grönkålen i kyl/rumstemperatur/stekpanna beroende på hur mycket tid du har.
 2. Addera/ stek sedan grönkålen i matfettet på medelvärme.
 3. I en skål, blanda kokosmjölk, lönnsirap, salt och vitpeppar.
 4. Häll blandningen över grönkålen, rör runt och låt koka in ca 5 min, smaka av.

 

Ingredienser:

 • 500 g fryst grönkål
 • 1 msk smör/ghee/kokosolja
 • 1 dl kokosmjölk
 • 1 msk lönnsirap
 • 1 tsk salt
 • 0,5 tsk vitpeppar

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 120
Fett: 7 g
Kolhydrater: 4 g
Protein: 0 g

Andra varianter:

 • För keto/mindre sött: skippa lönnsirapen.
 • Gör dubbel/trippel sats om ni är många kring julbordet!
No Comments

Post A Comment