Snabb guacamole

Behövs det verkligen ett recept på guacamole? Har inte alla någon gång gjort det?

Nja… För det första så finns det tusen varianter av guacamole – alla har sina egna preferenser (läs mer under ”Andra varianter”). Det här är hur jag gillar min, d.v.s. väldigt enkel, och sjukt snabblagad. Den enda handling som krävs är avokados (för limejuice på flaska, vitlök och chiliflakes är väl basvaror i erat kök också, visst?)

För det andra så verkar ett enkelt guacamole-recept uppenbarligen behövas, med tanke på att den där lilla röda burken med ”färdig guacamole-dip” fortfarande säljer rätt bra (för övrigt en av mina ”gör mig galen-produkter”, tillsammans med bl.a. dansk fläskfilé…). Dels för att den där lilla tex-mex-burken endast innehåller 1,5% avokado (!!!), men däremot massa annat som inte hör hemma i en guacamole, som solrosolja, jästextrakt, mjölkprotein, socker, maltodextrin, och några e-ämnen. Suck. Dels för att det ju faktiskt är så himla enkelt att göra egen guacamole. Speciellt min snabba guacamole.

Viktiga noteringar:

 • Guacamolen är, som de flesta vet, allra godast Den blir brun och lite beskt om den stått länge, så vill du äta det flera dagar i rad är det faktiskt värt att göra en ny portion varje dag. Anpassa därför receptet efter hur många portioner du vill äta just idag!
 • Om du gillar den mer slät/om dina avokados är lite hårda går det bra att köra med stavmixer. För omogna avokados blir dock tyvärr aldrig gått, så ha gärna lite framförhållning, köp ett nät med avokados för bäst pris, och låt mogna i rumstemperatur!

 

Snabb guacamole

Portioner: 6

Tid: 5 min

Gör så här:

 1. Skär som ett rutnät i avokadon för extra snabbt mosande. 
 2. Gröp sedan ur avokadon och lägg innehållet i en liten bunke/skål, tillsammans med limejuice och vitlök. 
 3. Mosa med två gafflar, ha en i varje hand och låt dem mötas i mitten. På slutet – använd bara en gaffel och mosa de sista bitarna avokado mot skålen.
 4. Smaka av med kryddorna.
 5. Ät direkt, eller förvara i kylen (högst några timmar) med avokado-kärnan i skålen och en liten skvätt limejuice ovanpå för bäst hållbarhet. 

Ingredienser:

 • 3 mellanstora avokados (ca 500 g totalt)
 • 2 tsk limejuice
 • 2 mindre vitlöksklyftor
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 tsk chiliflakes

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 158
Fett: 16 g
Kolhydrater: 2 g
Protein: 2 g

Andra varianter:

 • Det är många (inte jag dock, vilket ni kanske märkt) som gillar att ha både lök, tomat och koriander i sin guacamole. Så släng i det som du gillar – och skippa kanske chiliflakes om det inte är din grej!

 

No Comments

Post A Comment