Mangosalsa

Sött, starkt, syrligt och salt, mjukt och krispigt – denna salsan har helt enkelt allt man behöver!

Mango kan nog vara en av de godaste frukterna som finns, håller ni inte med? Men så är den ju också väldigt söt, och med en rätt hög andel fruktos, så inte så konstigt att den smakar gott… Därför är den också lätt att överäta – mitt bästa tips är därför att använda mango i maten snarare än som mellanmål eller efterrätt!

Mango är nämligen ett fantastiskt tillbehör till mycket mat, och då äter du också en mer lagom dos samt höjer inte blodsockret lika mycket som om du åt den för sig själv. Ännu mer balanserat (och gott!) blir det om du, som i den här salsan, kombinerar mangon med hetta från chilin, syrlig lime, salt och smakrik koriander…

Vad den här salsan passar till: fisk, pulled pork, hamburgare, kyckling, grillat, tacos… Okej, den funkar nog till allt (utom möjligtvis husmanskost?)

Viktiga noteringar:

  • Om du vill variera/dryga ut salsan dryga lite, så är t.ex. skivad gurka (gärna skalad för bäst konsistens) och/eller granatäpplekärnor gott att addera! Dessa står som valfria i receptet, så välj din variant!
  • Färsk mango är alltid godast enligt mig, men detta receptet funkar fint med fryst också! Ta då ca 165 g/2,5 dl fryst mango och tina i kylskåp eller rumstemperatur i god tid.
  • Vi är olika känsliga för chili, och olika chili-frukter är olika starka. Anpassa efter din egen chili-barometer! Om du är känslig, smaka av med ¼ chili, addera sedan mer. Gillar du starkt – ha i lite av kärnorna också!

 

Mangosalsa

Portioner: 4

Tid: 20 min

Gör så här:

  1. Skala och skär mangon i små tärningar och lägg i en bunke/skål.
  2. Hacka lök och koriander och lägg ner med mangon. (Ev: Skala och hacka gurka, kärna ur granatäpplekärnor, blanda i.)
  3. Hacka chilin och blanda i lite åt gången – smaka av! Det är nämligen rätt krångligt att försöka pilla bort överflödig chili om man upptäcker att salsan blev för stark…
  4. Pressa ned limesaften, strö på en nypa salt, smaka av igen. Behövs det mer lime/salt? 
  5. Förvara i kylen upp till 3 dagar. 

Ingredienser:

  • 1 mango
  • 3 stjälkar hackad salladslök/ ½ finhackad rödlök
  • 0,5 finhackad chili utan kärnor
  • 1 msk limejuice (ca 0,5 lime)
  • 0,5 kruka hackad koriander
  • En nypa salt
  • Ev: kärnorna från ca 1/3 granatäpple
  • Ev. 0,5 skalad, hackad gurka

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 47
Fett: 0 g
Kolhydrater: 10 g
Protein: 0,5 g

Andra varianter:

  • Uteslut koriander/chili om du har svårt för något av detta!
  • Byt ut mangon mot ananas, supergott till grillat kött, eller kanske till hamburgare?

 

No Comments

Post A Comment