Krämig thai-dressing

Världens bästa sås till pad thai, vietnamesiska vårrullar, asiatiska sallader m.m!

Den här thai-dressingen är en sås för alla er som har en förkärlek till asiatisk mat, och som sörjer uteslutandet av jordnötter (och därmed jordnötssås).

Bli inte avskräckta av den långa ingredienslistan bara! Det är helt enkelt för att det behövs en hel del fler smaker när man ska ersätta soja, socker (och annat ”skräp” som brukar vara i de traditionella såserna…) med naturlig mat. Om du framöver vill ge dig på att laga en del asiatisk mat med naturliga livsmedel så kan sesamolja och coconut aminos (ett substitut till soyasås gjort på kokosblommans sav) vara värt att ha i skafferiet. Sesamolja brukar finnas i matbutiken (välj gärna ekologisk!), coconut aminos finns att beställa på nätet, i vissa matbutiker, eller på hälsokostbutiker. MEN som beskrivet i receptet, de går också att ersätta/uteslutas för den som vill!

Tanken med det här receptet är att du ska våga experimentera lite själv. En del av att utveckla sina matlagningskunskaper är att prova sig fram, smaka av, och hitta vad som passar just DINA smaklökar. Behövs det mer lime? Kanske vill du ha mer ingefära i? Var bara försiktig och ta i lite i taget om du vill lägga till extra av något (framförallt chili!). Ett tips när ni smakar av sås– smaka av med något. Doppa t.ex. en broccolibit eller häll på lite sås på en sked med mat. Ibland kan en sås smaka mycket i sig själv, men ”blekna” lite tillsammans med maten.

För er som rynkar på näsan åt koriandern – jag fick min koriander-hatande mamma att äta denna såsen (och tycka om den)! Koriandern smakar mindre när den är mixad med andra ingredienser i en sås, men är du superkänslig kan du testa med en mindre mängd och smaka av! Ni vet väl om att man kan behöva smaka på ”ny” mat mellan 8-20 gånger innan man accepterar den?

Viktiga noteringar:

  • Återigen – smaka av och addera ingredienser lite i taget! Vi alla har olika preferenser när det gäller stark mat.
  • Näringsberäkningen är beräknad per msk, ni själv avgör portion (viss mat ”suger” t.ex. upp sås mycket lättare än annan). Ungefär 1-2 msk brukar vara ganska lagom).
  • Har du ingen mixer så kan du vispa såsen i en bunke, men riv då ingefäran, finhacka koriandern och vispa hastigt samtidigt som du häller i olivoljan!

 

Krämig thai-dressing

Portioner: ca 2 dl sås

Tid: 20 min

Gör så här:

  1. Hacka ingefäran, ev. chilin, och pressa vitlöksklyftorna. 
  2. Ha i alla ingredienser i en blender/ mixer/ hög, snäv skål om du använder stavmixer (är du känslig för chili/koriander, ha i lite mindre i början och tillsätt ev. mer i slutet). 
  3. Häll långsamt i olivoljan medan blendern/mixern körs på låg effekt. Om du inte kan hälla och mixa samtidigt – ha i lite olivolja i taget och mixa emellan, tills såsen tjocknat. 
  4. Smaka av och addera mer av valfri ingrediens om du tycker det behövs. 
  5. Förvara i kylen i upp till en vecka. 

Ingredienser:

  • 0,5 kruka koriander
  • 1 stor/2 små vitlöksklyftor, pressade
  • 1 stor bit finhackad ingefära (ca 2-3 cm lång)
  • 1 tsk chilisås utan socker t.ex. sambal oelek/tabasco ELLER 0,5-1 finhackad chili.
  • 2 tsk sesamolja (helst rostad)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk tahini (eller annat nötsmör)
  • 1 msk limejuice (juice av ca 0,5 lime)
  • 2 msk coconut aminos/ tamari (glutenfri soja)
  • 0,5 dl kokosmjölk
  • 1,5 dl extra mild olivolja (smakklass 2)

Näringsvärde

Näring per msk
Kcal: 93
Fett: 9 g
Kolhydrater: 2 g
Protein: 1 g

Andra varianter:

  • Variera ingredienserna efter tycke och smak! Något annat nötsmör, mer/mindre hetta, med/utan koriander etc. Välj det som passar bäst!
  • Addera 1-2 tsk honung/lönnsirap för en svag sötma som balanserar upp det starka.
  • Receptet går enkelt att dubbla om du vill laga en större sats.

 

No Comments

Post A Comment