Avsnitt 96. Peter Martin – Precisionshälsa och SIBO

I avsnitt 96 av Hälsohormoner intervjuar vi Peter Martin – legitimerad läkare, funktionsmedicinskt utbildad, samt grundare av FunMed och FMVU!

Vi inleder avsnittet med att prata om hur Peters egna hälsoproblem ledde honom in på funktionsmedicin, och hur frustrationen med arbetet inom vården fick honom att starta Funmed – Europas största funktionsmedicinska läkarklinik.

Vi pratar också om det spännande området precisionshälsa, där man individanpassar vård och hälsovård efter patienten. Kan den vanliga vården på sikt börja styra behandlingarna mer efter patienten, d.v.s. så som man jobbat länge inom just funktionsmedicinen?

Huvudämne för dagens avsnitt är SIBO – ett ämne vi tidigare pratat en del om kring min hälsoresa, men nu går vi alltså back to basics med ett helt SIBO-avsnitt!

Peter ger en pedagogisk förklaring av matsmältningen för att förklara vad som ”blivit fel” för personer med SIBO, och hur saker som matförgiftningar, operationer i magen, antibiotika-användande och vissa sjukdomar kan öka risken för SIBO.

Vi går igenom MMC (vårt migrerande motor-komplex) och hur det påverkas av vad vi äter och dricker samt HUR vi äter, och så pratar vi om hur stress i kroppen kan komma i olika former, poängen med eliminationskost, hur ett SIBO-test funkar och vilka typer det finns, och såklart, vilka symtom och följder som SIBO kan ge!

Ett avsnitt som inte bara är relevant för er med magproblem, utan även ni som upplever näringsbrister som järn- eller B-vitaminbrist, autoimmuna sjukdomar, sköldkörtelproblem, restless legs, hudproblem, övervikt, diabetes m.m., som också kan påverkas eller t.o.m. orsakas av SIBO.

 

Snart är det påsk – och vill ni baka lite nyttigare påskgodis (med mer fett och mindre socker), så har Upgrit det ni behöver! På våra hemsidor hittar ni flera recept innehållandes favoriterna kakaosmör, kokossmör, mandel/cashewsmör, och hasselnötssmör med kakao och dadlar! Med koden ”HÄLSOHORMONER15″ får ni 15% rabatt på alla produkter från Upgrits egna sortiment, när ni beställer från Upgrit.se!

Om ni har frågor om något, maila gärna till halsohormoner@gmail.com, skriv till oss på Facebook eller på vår Instagram-sida. Som vanligt ber vi dig att gärna dela avsnittet och podcasten om du tyckte om avsnittet, så att vi kan hjälpas åt att sprida kunskap!

 

Länkar till avsnittet:

 

Avsnitt 96 av Hälsohormoner hittar ni på iTunes, acast, och i podcast-appen på din mobil!

No Comments

Post A Comment