Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Tonfiskröra med äpple och gurka

Tonfiskröra med äpple och gurka

Tonfiskröra kan ju vara något utav den enklaste, mest snabblagade maten, eller hur?

Själv snöade jag in på just tonfiskröra för kanske 10 år sedan, men efter lite för många middagar som mest smakade fisk, dijonsenap, créme fraiché och lök, fick jag någon slags aversion mot rätten och kunde inte äta den på flera år.

Det här har hänt mig flera gånger, och handlar oftast om något jag tidigare haft svårt för men precis lärt mig gilla (i det här fallet tonfisk), som jag äter lite för ofta tills jag en dag inser att jag nog inte tycker det är så himla gott trots allt, och tappar suget helt. Det kan ju också ha varit den där växande smaken av créme fraiche ihop med dijonsenap – ganska distinkta smaker som lätt kan leda till illamående. Eller är det bara jag? Har nämligen gjort samma grej med makrill i tomatsås, jordnötssmör och en fiskgryta med röd curry. Hm…

Att testa igen har inte varit lockande då det här för mig är problemet med många recept på tonfiskröror – känslan av hur det växer i munnen. Tonfisk är väldigt proteinrikt och mättande, men kan också bli rätt enformigt och lätt att tröttna på om det inte får sällskap av många andra smaker.

MEN. När jag helt plötsligt började hitta MSC-märkt tonfisk i butikerna (tidigare har det varit svårt att få tag i miljömärkt tonfisk på burk) så bestämde jag mig för att ta makten över tonfiskröran igen! Denna gången tänkte jag dock inte göra samma misstag som sist, utan ville få ihop en tonfisksallad som kändes fräsch och rolig, med lite andra smaker som balanserar upp tonfisken (och senapen). Dessutom ville jag såklart – som alltid – att den skulle vara snäll mot magen, ha en bra balans mellan kolhydrater, fett och protein, och vara mättande, fast utan att växa i munnen.

Så här har ni den – tonfiskröran 2.0! Med massa textur i form av flera olika krispiga grönsaker (som gör att du faktiskt tuggar röran istället för att sleva i dig den på några minuter), och lagom mycket krämighet från flera källor (mayo, ägg, avokado). Kanske blir den här tonfiskröran en ny favorit även hos dig?

Viktiga noteringar:

 • Att ha en burk egengjord mayo i kylen är såklart det allra bästa – då kan du använda den till fler måltider under veckan, utöver denna röran! Följ receptet på min chilimayo (glöm inte att preppa den lite före så ingredienserna får bli rumstempererade) och välj själv om du vill ha i paprika och chili, eller hålla mayon mer neutral för detta recept. Skulle du ha ont om tid och inte orka göra en mayo – dubbla mängden avokado.
 • Det här receptet är till 2 portioner eftersom den är godast nygjord/dagen efter. Vill du göra fler portioner på samma gång för att äta fler dagar – blanda samman allt utom avokadon, äggen, tonfisken och äpplet och förvara i en burk i kylen, för att sen fylla på med de här ingredienserna när du väl ska äta (då håller sig röran fräsch längre).
 • Tonfiskröra är, trots sin mättande natur, en kalorisnål rätt (även om jag försökt göra denna lite mer närings- och energirik än många traditionella recept. Använd receptet som bas och se hur bra du står dig – blir du hungrig kort igen kan du enkelt göra portionen större genom att addera mer tonfisk, ägg, och/eller mayo.
 • Vikten på tonfiskburkar kan skilja sig en del åt mellan märken, så tänk 1-2 burkar för detta recept (lagom med ca 60-100 g tonfisk/portion). Du kan också komplettera med fler ägg om du vill ha mindre tonfisk i.
 • Välj alltid tonfisk i vatten, INTE i olja (för då är det i princip alltid solrosolja, vilket du helst vill undvika). När det gäller saltgurkanleta efter en variant utan socker eller med så lite socker som möjligt (läs på baksidan och kolla gram socker/100 g). Smörgåsgurka är inte samma sak som saltgurka utan innehåller oftast mycket mer socker.

 

Tonfiskröra med äpple och gurka

Portioner: 2

Tid:  ca 15 min (+ 1 h för mayon)

Gör så här:

 1. Förbered din mayo så att dess ingredienser får uppnå rumstemperatur
 2.  Koka äggen medel/hårdkokta genom att koka upp vatten, lägga ner äggen i det kokande vattnet, sänka värmen till lägsta, låta äggen koka ca 7 minuter under lock, och sedan låta svalna i kallt vatten (eller koka dem så som du brukar göra – alla har vi vårt favoritsätt!).
 3. Skär alla grönsakerna: strimla rödkålen och grovhacka äpple, salladslök, gurka, rädisor och avokado och lägg i en stor bunke ihop med tonfisken (häll av först).
 4. Gör färdigt mayon när dess ingredienserna är rumstempererade. Blanda 3 msk mayo med 1 tsk dijonsenap + 1 msk citronsaft, och blanda ner i grönsaks/tonfiskblandningen.
 5. När äggen svalnat – grovhacka dem och blanda ner med det andra, salta och peppra rikligt, och smaka av.
 6. Förvara i kylen upp till 2 dagar (eller längre om du inte blandar samman allt direkt – läs under ”Viktiga instruktioner” ovan).
 7. Ät som den är, som en sallad ihop med bladgrönsaker eller fyll salladswraps eller urgröpta avokados med röran. Jag gillar att toppa med lite näringsjäst, men you do you!

 

Ingredienser:

 • 1 burk (120 g avrunnen vikt) msc-märkt tonfisk i vatten
 • 2 kokta ägg
 • 1 svenskt äpple
 • 3 stjälkar salladslök
 • 3 st (ca 30 g) rädisor
 • 2 dl (ca 70 g) rödkål
 • 0,5 dl (30 g) saltgurka
 • 1 avokado
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 msk citronsaft
 • 3 msk (chili)mayo
 • Salt och peppar

 

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 441
Fett: 31 g
Kolhydrater: 13 g
Protein: 23 g

Andra varianter:

 • För KETO: använd endast 1/2 äpple (= 9 g kolhydrater/portion) eller skippa äpplet helt, samt öka mängden mayo.
 • Om du tål lök går det såklart bra att använda röd eller gul lök istället för salladslök.
 • Förkasta inte receptet bara för att du inte har alla ingredienser hemma – känn dig fri att ta bort och lägga till baserat på vad du har hemma. Annat du kan lägga till: paprika, selleri, rostade solrosfrön, pickles, syrade grönsaker m.m.
No Comments

Post A Comment