Popcorn-blomkål

Varför äta popcorn när du kan äta… blomkål?! Visst har du också tänkt den tanken, eller..?

Om inte så är det hög tid att låta mig motbevisa dig! För okej, popcorn är popcorn och blomkål är blomkål, men om vi i alla fall kan få blomkålen att smaka lite som popcorn… Så är chansen att du äter den där nyttiga grönsaken (blomkål är proppad med vitamin B, C och K, fosfor och kalium1) lite större, visst?

Om vi vill få folk att äta lite mer grönsaker, oavsett om det handlar om klienter eller om kräsna barn, så måste vi börja med smaken. Hur får vi den här grönsaken att smaka lite mindre beskt, att kännas lite roligare, så att även de som är skeptiska kan tänka sig att smaka?

Att vi är skeptiska till grönsaker är inte konstigt och har att göra med det som kallas neofobi – vår medfödda rädsla för nya smaker. Den som vi så ofta märker av hos barn, och som är en del av vår överlevnadsinstinkt. När vi förr behövde jaga vår föda, och det kunde gå flera dagar innan vi hittade mat igen, då var det otroligt praktiskt för oss att instinktivt söka efter söta smaker. Bär, frukt, helt enkelt sådant som gav oss snabb energi för att orka fortsätta jaga. Att vara skeptisk till beska smaker skyddade oss mot sådant som var giftigt, och som inte alls gav lika mycket energi.

Problemet är ju bara att den här strävan efter energität mat – det vill säga mat som innehåller mycket kalorier per gram – fortfarande sitter i våra gener. Och det som gynnade oss förr, när föda var en bristvara, gynnar oss knappast idag när vi har tillgång till den där energitäta maten överallt runt omkring oss. Idag är det snarare en förbannelse att vi så enkelt dras till den energitäta maten – färdigmat, snabba kolhydrater, kakor, godis, chips o.s.v. – och är skeptiska till den energisnåla maten, framförallt grönsaker.

Men – som ni säkert minns från er egen barndom, så kan vi påverka vår egen palett. Vissa smaker, även de beska, kan vi lära oss att tycka om och uppskatta om vi bara smakar på det tillräckligt många gånger. Andra saker behöver vi få testa att äta på olika sätt – råa, kokta, stekta, rostade, mosade – eller kanske i olika kombinationer med andra livsmedel.

Första gången jag uppskattade broccoli var när jag åt det blandat med någon slags majonnäs i en slaw – bland det godaste jag ätit som 17-åring (det mesta är i och för sig gott med sås enligt mig)! Jag har också, fr.o.m. 22 års ålder, lärt mig att gilla skaldjur och viss fisk en sort åt gången, och gått från att inte klara av havssmaken till att lätt kunna svepa ett ostron och faktiskt vilja äta räkor varje helg. Gränsen går vid sushi, det funkar fortfarande inte, men ge mig några år så…

Även mina vuxna smaklökar kan tycka att rå blomkål (och broccoli) inte är så himla roligt, men ugnsrostad – mums! Och rostad som jag gör i det här receptet, med smör (eller ghee), olivolja, kryddor, i mindre bitar och i en extra varm ugn… Inga problem att äta upp ett helt huvud själv!

(Något jag dock inte rekommenderar, för även om blomkål i sig bara innehåller ca 100 kcal per medelstort huvud, så är det fortfarande en kålsort, alltså något alla vi med känslig mage eller IBS kanske inte ska äta 400 g själva utav…)

Så testa detta recept, dela den smarriga blomkålen med familjen eller någon grönsakskeptisk vän eller partner, och avnjut som tillbehör till en middagsrätt, ett kul snacks på buffén eller kanske t.o.m. till fredagsmyset!

Viktiga noteringar:

 • Blomkålen ska köras ganska hårt i ugn och bli lite mörkare än vanligt, men försök ändå ha ugnen under uppsikt och se upp för brända småbitar (kanske behöver du plocka ut de minsta bitarna lite tidigare om de blir färdiga före resten).
 • När det gäller blomkålsmos så funkar fryst broccoli fint, men till det här receptet vill du använda färsk. Håll lite koll på kilopriset som varierar under året – blomkålen brukar vara billigast i juni-november då den är i säsong, men kan ibland finnas till okej pris lite före/efter detta också!
 • Portionsstorleken beror helt på hur du tänkt äta blomkålen. Som tillbehör till mat kan det vara lagom till 4 personer, vilket jag näringsberäknat på, men som snacks kanske du vill dela med färre…
 • Kryddorna är bara ett förslag – rikligt med salt är ett måste, men utöver det kan du addera det du vill! Förutom svartpeppar och vitlök så passar rökt paprika och kanske lite chiliflakes bra på blomkålen, eller kanske spiskummin, ett stänk kanel och gurkmeja?

 

Popcorn-blomkål

Portioner: 4

Tid: 10 + 35-50 min

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 215 grader.
 2. Skär blomkålen i små buketter (t.ex. dela de vanliga buketterna i 4, det ska vara relativt små bitar) och lägg i en bunke/större skål.
 3. Smält smöret tills precis flytande och blanda med olivolja och kryddor i en mindre skål.
 4. Häll ut lite i taget av smör/oljeblandningen över blomkålen och blanda med en sked eller med händerna. Försök täcka blomkålen så bra som möjligt.
 5. Rosta i ugnen ca 35-50 minuter (tiden beror helt på hur snabb din ugn är och hur litet du har skurit blomkålen, men försök hålla koll och rör om halvvägs). Blomkålen är färdig när de är någonstans mellan gyllene och mörkt bruna – du vill alltså ha dem lite brända men inte svarta!
 6. Låt svalna lite och ät direkt eller förvara i kylen upp till några dagar (går att äta kalla men är enligt mig allra godast relativt nygjorda).

Ingredienser:

 • 1 blomkålshuvud
 • 2 msk smör/ghee
 • 2 msk olivolja
 • Havssalt, peppar och vitlök

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 133
Fett: 13 g
Kolhydrater: 3 g
Protein: 2 g

Andra varianter:

 • Byt ut eller addera kryddor efter behag.
 • Dubbla receptet om du märker att plåten länsas lite för snabbt med bara ett huvud…
 • Testa detta recept med broccoli (den bränns dock snabbare så minska tiden) eller kanske med vitkål i ”klyftor”?
No Comments

Post A Comment