Köttfärssås med morot och selleri

Min rotfruktsbolognese i all ära, men ibland är jag faktiskt sugen på en mer klassisk köttfärssås!

Eller ja, alla har nog sina preferenser för hur den perfekta köttfärssåsen ska lagas (är inte det många unga killars paradrätt? Det var i alla fall den första rätt min kille bjöd mig på när vi träffades!). Så kanske är den här i dina ögon inte alls klassisk, men jag tycker faktiskt att en köttfärssås blir så himla mycket godare om man smyger i lite morot och selleri också! Det sätter väldigt mycket smak, så att det inte bara smakar tomat, lök och köttfärs, och är ett bra sätt att näringsboosta en köttfärssås.

I den här köttförssåsen finns dessutom soltorkade tomater, salladslök, vitlök, krossade tomater och tomatpuré – allt för att sätta extra extra mycket smak! Var inte heller rädda för att krydda, det behövs en hel del kryddor (framförallt salt!) för att sätta smak på 1 kg köttfärs.

Jag äter nästan alltid köttfärssås med zoodles (zucchininudlar) + något med lite mer kolhydrater, antingen stekta morotsnudlar (som på bilden) eller ugnsrostad butternutpumpa. Om bönpasta funkar bra för dig så är även det ett alternativ, eller kanske den här sötpotatispastan gjord på linsmjöl, majsmjöl, ägg och sötpotatis (alltså inte 100% paleo men så länge det funkar för dig!).

Viktiga noteringar:

  • Beroende på val av tillbehör så kanske du vill förbereda dem före (t.ex. om du skall göra butternutpumpa i ugn), eller steka zoodles/morotsnudlar under tiden.
  • Anpassa kryddningen efter dina (eller barnens?) smaklökar!

 

Köttfärssås med morot och selleri

Portioner: 8

Tid:  ca 35 min

Gör så här:

  1. Finhacka selleri, morötter, vitlök, vårlök och soltorkade tomater.
  2. Hetta upp en stekpanna med olivolja, stek sedan morötter på medelvärme tills de mjuknat något (ca 5 minuter).
  3. Ha sedan i och selleri, vårlök och stek i några minuter till.
  4. Tillsätt vitlök, soltorkade tomater och nötfärs, och stek tills nötfärsen är nästan genomstekt.
  5. Ha slutligen i krossade tomater, tomatpuré, dijonsenap och kryddor, rör runt och smaka av (det behövs en hel del kryddor, men krydda lite grann först, och addera sedan hellre mer av kryddor/ dijonsenap/ tomatpuré).
  6. Servera ihop med t.ex. stekta morotsnudlar, zoodles eller ugnsrostad butternutpumpa (använd i så fall fröna från pumpan och toppa köttfärssåsen med olivoljerostade pumpafrön!), och bladgrönsaker. 

 

Ingredienser:

  • 0,5 msk olivolja
  • 2 medelstora morötter
  • 3 stjälkar selleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar salladslök
  • 5 torra soltorkade tomater
  • 1 kg ekologisk nötfärs
  • 1 burk (400 g) krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt, peppar, oregano, rosmarin

 

Näringsvärde

Näring per portion (utan tillbehör):
Kcal: 284
Fett: 18 g
Kolhydrater: 5 g
Protein: 26 g

Andra varianter:

  • Om du tål lök kan du byta ut salladslöken mot 0,5 gul lök.
  • Halvera receptet om du inte vill laga så många portioner.
  • Byt ut delar/all färs mot t.ex. lammfärs, viltfärs eller blandfärs.
  • Testa min rotfruktsbolognese för en tomatfri (AIP-vänlig) köttfärsås.
  • Ha i lite köttbuljong (om du hittar någon bra variant) för lite mustigare smak.
  • Skippa/byt ut någon av kryddorna, du kan t.ex. ha i lite färsk basilika istället för rosmarin!
No Comments

Post A Comment