Frukostcrepes

Bananpannkakor i all ära, men ibland kanske man vill att pannkakorna ska smaka annat än banan? Det som är så bra med de här frukostcrepesen är att de alltså är ganska neutrala i smaken, så de funkar både ihop med mer matiga ”pålägg” eller med sötare toppings!

Visst finns det många recept på glutenfria pannkakor som inte smakar banan därute, men jag försöker som vanligt hålla mig ifrån allt för stora mängder nötmjöl i mina recept. Dessutom vill jag ju ha den där perfekta frukost-ration, med tillräckligt med protein och bra fetter, så att blodsockret inte flyger iväg under förmiddagen!

Ni som testat mina kanelbulle-snurror, drömtårta-snurror eller rulltårta-snurror känner säkert igen crepesen, som ju är basen för de tre efterrättsrecepten! Till frukost skippar jag dock sötningen, och fyller istället med goda frukter, bär, eller kanske mer matiga toppings.

 

Mina favorittoppings till crepesen:

  • Banan ihop med smör och kanel / nötsmör / kakaonibs/ nyttig nutella (recept kommer snart!)
  • Bär med kokosgrädde och/eller rostade kokoschips/kokosflingor
  • Hemgjord hallon-chiasylt (eller blåbär), ev. med kokosgrädde
  • Stekta kaneläpplen (följ steg 3-6 i detta recept!)
  • Skinka/korv, ev. med avokado och bladgrönsaker (på bilden nedan även maxat med chimichurri!)

 

Du har alltså alla möjligheter att anpassa crepesen till såväl vardag- som helgfrukost, men de är ju också ett superbra mellanmål och passar perfekt som utflyktsmat!

Viktiga noteringar:

  • Receptet är skrivet för 1 frukostportion men är ganska mättande. Har du mycket pålägg så kanske du inte behöver lika många crepes, och kan spara du 1-2 crepes till mellanmål dagen efter! Vill du äta crepes flera dagar i rad eller bjuda familjen, så dubbla/trippla receptet när du ändå är igång (ett dubblat recept tar inte dubbelt så lång tid!).
  • För tidseffektivitet – stek i 2 stekpannor samtidigt.
  • Låt stekpannan ha hettats upp ordentligt innan du börjar steka, och vänta ett tag med att vända den första crepesen. Ganska vanligt att de första crepesen inte blir helt perfekta men att man sedan får in tekniken, precis som med pannkakor!

 

 

Frukostcrepes

Portioner: 1 (ca 6 crepes)

Tid: ca 20-25 min

Gör så här:

  1. Vispa ägg, kokosmjölk, smält kokosolja/smör/ghee, kokosmjöl och kryddor med elvisp (sila i kokosmjölet för att undvika klumpar!) och låt sedan smeten stå i ca 10 min.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme med ditt valda matfett.
  3. När pannan är varm, sänk värmen till medelhög och häll i 1/2 dl av smeten, rör ev lite på pannan så att det sprider sig till en någorlunda rund crepe.
  4. Stek tills det bildas bubblor (någon-några min, tar längre tid i början) och testa med stekspaden i kanterna om crepen verkar gå att vända. Om den gör det – vänd crepen och stek ca 30 sekunder på nästa sida.
  5. Repetera tills smeten är slut, fyll ev. på med matfett under tiden vid behov.
  6. Servera med ditt val av tillbehör, eller förvara i kylen ca 3-4 dagar.

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 tsk smält kokosolja/smör/ghee + 0,5 msk att steka i
  • 1 nypa salt, ev. kardemumma och kanel

Näringsvärde

Näring per portion
Kcal: 565
Fett: 46 g
Kolhydrater: 7 g
Protein: 24 g

Andra varianter:

2 Comments
  • Karolina Laigar
    Posted at 10:39h, 30 november Svara

    Vilken kokosmjölk använder du?

    • Sofia Eklund
      Posted at 11:58h, 20 december Svara

      jag använder nästan alltid garants rosa kokosmjölk på tetra!

Post A Reply to Sofia Eklund Cancel Reply