Mustig gulaschsoppa med ugnsrostad vitkål

Det är ganska sällan jag äter soppa nu för tiden. Jag tror att det har med den där nördiga, kostvetar-sidan av mig – jag tycker sällan att en soppa blir en fullvärdig måltid.

Alltid är det något som saknas – tillräckligt med protein, grönsaker, en bra fettkälla, eller så är soppan i sig helt enkelt alldeles för kalorisnål. För mer tankar om vad jag tycker att en bra, näringsrik, fullvärdig måltid ska innehålla – kika in på detta inlägget om hur jag bygger mina lunchbowls!

Dessutom så tycker jag ofta att en soppa mättar dåligt, vilket brukar bero på någon (eller båda) av följande anledningar:

  • Soppan i sig är inte tillräckligt matig (av något utav skälen jag beskrev ovan) och du måste äta massa mackor till vid sidan. Alla personer som älskar soppa – är det soppan i sig som är grejen, eller är brödet en stor del av kärleken till måltiden? Visst, jag har ibland bakat något paleo-bröd eller ätit fröknäcke till en soppa, men det är något jag ser som mysiga undantag, snarare än något som bör vara stor del av middagen flera dagar i rad (framförallt för er där ute som liksom mig har en IBS-mage som inte uppskattar för stora mängder nötmjöl eller frön…)

 

  • Att inte tugga maten = mindre mättnadssignaler till hjärnan. Det finns mängder av studier som visar att vi inte känner oss lika mätta när vi inte får tugga maten (en av anledningarna till att mina frukost-smoothies är just smoothiebowls med massa krispig topping). Visst är det mysigt att sörpla i sig varm soppa, men med en allt för slät soppa går du miste om tuggandet! Att tugga maten är superviktigt för vår matsmältning – inte bara för att sönderdela maten utan för att det vid tuggningen frigörs enzymer som hjälper till att bryta ned maten (mer om det i Hälsohormoner avsnitt 33)

 

Med allt det där sagt… Gulaschsoppa kan ju vara soppornas undantag – den är både matig och tuggvänlig! Min variant innehåller dessutom en noga uttänkt kombination av kolhydrater, fett och protein, och såklart de där lite långsamma kolhydraterna i form av härliga, svenska rotfrukter!

För er som liksom jag alltid vill ha lite extra grönsaker är vitkål i ugn ett snabbt och gott tillbehör (men absolut inget måste om det känns övermäktigt!)

Viktiga noteringar:

  • Du kan gärna dubbla receptet för att få 8 portioner, när du ändå är igång och lagar! Se då till att ha en extra stekpanna när du steker rotfrukterna (dubbel mängd tar ju dubbelt så stor plats).
  • Om du skippar vitkålen – hoppa över steg 1, 5, 6 och 7.
  • Justera hettan på soppan efter dina/familjens smaklökar, och uteslut eller öka mängden cayennepeppar efter behov.

 

 

Mustig gulaschsoppa med ugnsrostad vitkål

Portioner: 4

Tid: 45 min + 20 min på spisen

Gör så här:

  1. Om du vill göra vitkål till – sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär alla grönsaker till soppan: hacka löken, pressa/hacka vitlöksklyftorna, skär morötterna i slantar, rotsellerin i medelstora kuber och paprikan i mindre bitar.
  3. Hetta upp ditt valda stekfett på medelhög värme i en stor gryta/ djup stekpanna..
  4. Släng i alla grönsaker och stek dem ca 10 min på medelhög värme.
  5. Skär under tiden vitkålen i tjocka strimlor/klyftor.
  6. Lägg vitkålen på en plåt med bakplåtspapper, häll på olivoljan och blanda in med händerna. 
  7. Strö på kryddor, rosta sedan vitkålen i ugnen ca 20-30 min tills den är gyllenbrun/börjar få färg (håll koll genom att först sätta en timer på 15 min, då du rör om och ev. tar ut mindre bitar i förväg).
  8. Efter 10 min, flytta grönsakerna från grytan/stekpannan till en tallrik och lägg istället i nötfärsen.
  9. Bryn färsen tills den fått färg, häll sedan på alla kryddor och rör runt.
  10. Koka upp 5 dl vatten och blanda i buljongtärningen så den löses upp.
  11. Rör i tomatpuré, krossade tomater och buljongen i grytan.
  12. Låt allt koka upp, sänk sedan värmen till medellågt och låt det soppan stå och puttra ca 20 min, tills rotfrukterna har lagom tuggmotstånd.
  13. När soppan är klar – ät direkt med hackad vårlök över, eller frys in för kommande middagar.

Ingredienser:

Mustig gulaschsoppa

  • 0,5 msk smör/ghee/olivolja
  • 1/4 pkt salladslök/ 0,5 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 st stora (ca 500 g) morötter
  • 1 mindre (ca 400 g) rotselleri
  • 1 röd paprika
  • 500 g nötfärs
  • 1 pkt/burk (ca 400 g) krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljongtärning 
    (Kung Markattas / Bongs)
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 msk oregano
  • 0,5 msk kanel
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk svartpeppar

Ugnsrostad vitkål 

  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar

Näringsvärde

Näring per portion (utan/med vitkål):
Kcal: 389/448
Fett: 21/24 g
Kolhydrater: 20/24 g
Protein: 28/29 g

Andra varianter:

  • Det går fint att byta ut/lägga till andra rofrukter! Kålrot och palsternacka är ju också gott i en gulasch, kanske t.o.m. sötpotatis, eller varför inte ha i lite butternutpumpa?
  • Byt ut nötfärs mot blandfärs eller lammfärs om du föredrar detta.
  • Saknar du créme fraiche kan du t.ex. göra kokosyoghurt/tzatziki, servera med aioli/någon annan mayo, eller kanske skiva på lite avokado till!
No Comments

Post A Comment