Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | BBQ-glacerade kamben

BBQ-glacerade kamben

Revben, kamben, kycklingvingar, brisket, pulled pork… BBQ överlag kan nog vara det godaste jag vet! Det kanske syns…?

När jag var liten åt jag revben från affärens delikatessdisk nästan varje fredag (ihop med baguette och massa smör…), men det är nog framförallt under våra USA-resor som jag verkligen förälskat mig i bbq (som på bilden, där jag äter revben på Hill Country BBQ Market). Och ja – bbq, eller barbecue som det ju egentligen står för, betyder ju egentligen att tillaga köttet på ett visst sätt, med indirekt värme under lång tid, oftast med hjälp av smoker). Men vad jag menar här är bbq som samlingsnamn för den typen av kött jag nämnde först, som ofta är mört och saftigt och smakar lite sött och rökigt…

I New York finns det grym bbq, men det är något alldeles extra med bbq:n i Texas… Här nedan, vår bbq-bricka från La Barbecue i Austin.

I Sverige är det definitivt svårare att hitta bra bbq. Vi har inte riktigt samma kultur här, och även om de på sista åren faktiskt kommit en hel del bra ställen (och då menar jag inte Texas Longhorn-restaurangerna…) så ligger de ofta en bit ut på landet och är ganska otillgängliga. Eller, det öppnade faktiskt ett ganska bra ställe här i Göteborg, men det här året har jag försökt att undvika restauranger som inte har svenskt kött, så det har inte blivit några besök där längre…

MEN. Vilken himla tur då att det faktiskt går att få till rätt skaplig bbq hemma, även utan de där enorma grillarna. Fördelen med att laga något hemma är ju, som alltid, att du kan välja ursprunget på dina råvaror, och vilka ingredienser du vill använda. Vilket i mitt fall betyder kamben från utegrisar från Gudmundsgården utanför Halmstad, bbq-sås utan socker, tillsatser och dåliga oljor, och en coleslaw som varken är mejeri- eller rapsolje-baserad.

Det allra bästa är såklart är att de här kambenen är busenkla att få till, och att köttet bara glider av från benet när de är färdiga… Mums!

 

Viktiga noteringar:

 • Att få av membranet på kambenen kan kännas som ett jobbigt steg, jag vet! Men det är faktiskt värt det, köttet kan bli rätt segt med det kvar och smaken från kryddor och sås går inte helt in i köttet. Ibland är membranet supertunnt och märks knappt, och då brukar man kunna skippa att dra av det (brukar göra mer skada än nytta att börja karva där, har jag märkt…). Men om det går att dra av men bara sitter lite hårt, så försök ta bort det före! Youtube har varit min räddare här – vid 4,30 in i den här videon så förklaras det bra!
 • Detta kan se ut som en ganska tidskrävande rätt, men jag ser det som något man kan ta sig tid att laga på helgen (istället för att kanske gå ut och äta) och inte som en vardagsmiddag. Det går rätt smidigt så länge du planerar bra (det kan vara smart att göra din ugnsrostade butternutpumpa dagen före, så har du ugnen ledig helt till kambenen sen) och lägger in kambenen i tid (kom ihåg att de tar ca 4 timmar i ugnen!). Allt prepp i övrigt kan göras medan du har saker i ugnen.
 • Portionsstorlekarna är generöst beräknade! Men som sagt, jag ser detta som en helgmiddag och då äter vi här hemma lite mindre under dagen. Du kan räkna med ca 200 g kött/per rack, så väl själva om ni vill äta ett rack/person eller att det ska räcka till fler!
 • Här följer du receptet på min spicy coleslaw, men adderar även granatäpplekärnor och salladslök (helt valfritt såklart!)
 • Tänk på att denna rätt innehåller mycket råa grönsaker och är ganska rik på fett. Därför är det extra viktigt att tugga maten ordentligt, så att vi ger kroppen en chans att bryta ned maten på bästa sätt!
 • Får du rester över från coleslawen och chilimayon så är det perfekt att slänga ned i lunchlådan – håller sig ca 4-5 dagar i kylen! Eller minska ingredienserna om du bara vill ha coleslaw/mayo till denna middagen (in any case – planera så att du kan undvika att behöva kasta mat!)
 • Se till att du har aluminiumfolie hemma så att du kan packa in kambenen på enklast möjliga sätt.
 • Att hitta en senap (som inte är dijon) helt utan socker är rätt svårt, så jag brukar försöka hitta den med minst socker/100 g i alla fall. Även bbq-såsen har ju sötning i sig, men jämför du med att gå ut och äta samma rätt så får du definitivt i dig bra mycket mindre socker här!

 

BBQ-glacerade kamben

Portioner: 4

Tid: 4 h 40 min i ugn (inkl ca 1,5 h prepp)

Gör så här:

 1. Gör din ugnsrostade butternutpumpa
 2. Sätt ugnen på 120 C och ta fram kambenen i rumstemperatur. 
 3. Blanda alla kryddorna till din kryddmix.
 4. Dra ev. av membranet från kambenen (se ”Viktiga noteringar”). 
 5. Lägg två stora aluminiumfoliebitar på varandra på en plåt (ska gå en bit utanför plåten), lägg sedan på alla kambenen med membransidan ned.
 6. Tryck på din kryddmix på kambenen genom att strö över den och sedan klappa in den.
 7. Lägg på senapen genom att spritsa 2 msk jämnt över kambenen, och pensla sedan ut det (med bakpensel, ev. slickepott).
 8. Häll vattnet på och runt om kambenen, vik sedan foliet som en båt för att packa in dem och stäng den genom att trycka ihop kanterna så det blir tätt.
 9. Sätt in kambenen i ugnen och ställ en klocka på ca 3,5 – 4 h.
 10. Medan dem är i ugnen så har du god tid på dig att göra din coleslaw: förbered mayon först, hacka coleslaw-grönsakerna, kärna ur granatäpplet, hacka salladslöken, gör färdig mayon och blanda sedan ihop allt.
 11. Gör sedan bbq-såsen genom att blanda alla ingredienser i en bunke. 
 12. Efter 3,5 – 4 h tar du ut kambenen, öppnar upp foliet och kollar så att köttet är mört och färdigt (har du köpt bra kamben så brukar det glida av benet när det är klart).
 13. Sätt på grillfunktionen på ugnen (eller vrid upp ugnen till 200 C om du inte har någon sådan funktion) och pensla sedan på generöst med bbq-sås på kambenen. Använd upp allt eller spara lite om du hellre vill ha extra vid sidan av till maten.
 14. Sätt in kambenen (utan folie över) ca 10 min till, tills såsen stelnat något/fått lite färg. 
 15. Ta ut revbenen och servera med din coleslaw och rostade butternutpumpa.

Ingredienser:

BBQ-kryddade kamben

 • ca 2 kg kamben
 • 1 msk paprikakrydda
 • 0,5 msk salt
 • 0,5 msk vitlökspulver
 • 0,5 msk chilikrydda
 • 0,5 msk spiskummin
 • 0,5 msk oregano
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 itsk vitpeppar
 • 0,5 tsk cayennepeppar
 • 2 msk gul senap
 • 4 msk vatten 

BBQ-sås 

 • 0,5 dl kokossocker
 • 0,5 msk gurkmeja
 • 0,5 msk vitlökspulver / 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 0,25 tsk cayennepeppar
 • 1 dl (ca 100 g) tomatpuré
 • 2 msk gul senap
 • 0,5 msk honung
 • 3 msk äppelcidervinäger
 • 1 msk liquid smoke (valfritt)

Tillbehör 

Näringsvärde

Näring per portion (utan/med tillbehör):
Kcal: 518/864
Fett: 32/58 g
Kolhydrater: 17/35 g
Protein: 41/45 g

Andra varianter:

 • Gör denna rätt med revben istället för kamben.
 • Skippa butternutpumpan om den känns för tidskrävande, kanske räcker det med coleslaw för dig? Eller byt ut den mot t.ex. sötpotatis.
 • Släng i vad du har och gillar i coleslawen – gurka, mango, selleri…? Försök tänka textur!
 • Minska/öka portionerna efter dina preferenser (det brukar dock max få plats med 4 rack kamben på en plåt samtidigt, men kanske har du en bra ugn och kan köra dubbla plåtar?).
No Comments

Post A Comment