Rotfruktsbolognese

Hösten 2017 kände jag av väldigt mycket symtom av min histaminintolerans (som blev värre efter en sommar med mycket pollen). Jag bestämde mig för att testa att äta AIP (autoimmun paleo-kost) i kombination med låg-histaminkost en månad för att se om besvären försvann. Eftersom denna kost blev väldigt restriktiv var den också bara hållbar för mig (i mitt liv just då) i just en månad, men förutom att jag mådde bättre (mer av låg-histaminkost än av AIP kanske) så utmanades jag i köket och fick tänka i nya banor = alltid inspirerande!

Denna rotfruktsbolognese är ett av recepten jag tagit med mig från den tiden, och som alltså är både AIP och relativt histamin-fattig. I AIP utesluter man bl.a. tomat, något som vi ju oftast använder när vi lagar köttfärssås. Jag hade redan haft morot i köttfärssåsen innan, så när jag såg ett AIP-recept med rödbeta i kändes steget inte så lång. Sedan dess har vi lyckats skapa ett recept som är MINST lika gott som klassisk bolognese, i mitt tycke!

Såhär: Hur onödig den där zucchinin eller de två rödbetorna känns i det här receptet – skippa dem inte! De är nämligen de som gör den här bolognesen så smakrik, som ger den en djup, fyllig smak, även utan tomat (eller starka kryddor, som också utesluts ur AIP). (Och ja, i min värld får man kalla något en bolognese även om det inte är så likt originalreceptet…)

Trots att det är rotfrukter i så sprids det ut på många portioner, alltså blir denna rätten ändå rätt ”low carb”. Så om ni liksom jag föredrar lite mer kolhydrater än så rekommenderar jag att äta ihop med t.ex. ugnsrostad butternutpumpa (och i så fall använda fröna för att kunna toppa rätten med lite olivoljerostade pumpafrön!), eller kanske stekta morotsnudlarZoodles (zucchininudlar) är även det alltid ett givet tillbehör för mig vid bolognese-ätande, men you do you!

Viktiga noteringar:

 • Att koka rödbetorna är det som tar längst tid i denna rätt, så koka gärna dem i förväg eller dela dem på 2 eller 4 för snabbare kokning.
 • Vill du äta ugnsrostad butternutpumpa som tillbehör kan det vara smart att få in denna i ugnen i början av matlagningen, framförallt om du dessutom vill testa att göra mina olivoljerostade pumpafrön också!
 • För mer info om AIP – lyssna på avsnitt 18 av Hälsohormoner där vi pratar om vad autoimmuna sjukdomar är, och avsnitt 22 där vi går mer in på kosten för detta – autoimmun paleo!)

 

 

Rotfruktsbolognese

Portioner: 8

Tid:  ca 60 min

Gör så här:

 1. Hetta upp en kastrull med vatten och salt, skala rödbetor och lägg sedan i (ev. halvera/dela på 4) för kokning under lock på medelvärme.
 2. Förbered ev. tillbehör (ex. ugnsrostad butternutpumpa/morotsnudlar/zucchininudlar).
 3. Finhacka morot, salladslök och vitlök.
 4. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek morot, salladslök och vitlök på medelvärme ca 5-10 min.
 5. Riv under tiden zucchinin (m.h.a. rivblad i mixer eller på rivjärn) och addera till stekpanna, stek ca 5 min till, salta och peppra.
 6. Ha i nötfärsen i pannan och stek tills genomstekt.
 7. När rödbetorna är färdiga, finhacka dem och ha i pannan ihop med basilikan, salta och peppra igen.
 8. Häll i kokosmjölk, blanda runt och smaka av.
 9. Servera ihop med t.ex. ugnsrostad butternutpumpa/ stekta morotsnudlar / zoodles och bladgrönsaker, toppa med färsk basilika. 

 

Ingredienser:

 • 2 stora rödbetor
 • 1 stor morot
 • 4 stjälkar hackad salladslök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 0,5 msk olivolja
 • 1 zucchini
 • 1 kg nötfärs
 • 1/2 kruka basilika + mer till topping
 • 2 dl kokosmjölk
 • Salt och peppar

 

Näringsvärde

Näring per portion (utan tillbehör):
Kcal: 364
Fett: 26 g
Kolhydrater: 7 g
Protein: 26 g

Andra varianter:

 • För keto: halvera mängden rödbetor i, välj zucchininudlar till, och dubbla mängden kokosmjölk (kräver lite extra kryddning).
 • Om du tål lök kan du byta ut salladslöken mot 0,5 gul lök.
 • Halvera receptet om du inte vill laga så många portioner.
 • Byt ut delar/all färs mot t.ex. lammfärs, viltfärs eller blandfärs.
 • Vill du ha en mer klassisk variant, testa min köttfärssås med morot och selleri!
2 Comments
 • Johan Lundstedt
  Posted at 18:35h, 27 november Svara

  Jag funderar på att bara hacka rödbetorna råa och lägga till vid punkt 7. Vad tycks?
  Tackar för ett trevligt recept! 👍

  • Sofia Eklund
   Posted at 11:59h, 20 december Svara

   Spännande, det hade nog funkat! Jag äter typ alltid rödbetor tillagade, men kan funka om man hackar riktigt smått, eller river kanske? Lite mindre sötma i dem då men kan nog bli gott ändå, berätta gärna om du testat! 🙂

Post A Comment