Risgrynsgröt med kokos och honung

Krämig, kokosdoftande risgrynsgröt med en skvätt honung och kanske lite kanel… Så gott till jul, eller kanske efter ett hårt träningspass?

First thing first: normalt sett försöker jag att inte äta så mycket ris. Inte bara för att jag inte ens tycker om ris speciellt mycket (ris har liksom aldrig haft något syfte för mig, vilket kanske provocerar risälskare där ute så jag lägger ner det argumentet…). Men jag undviker ju också oftast snabba kolhydrater, mest för att jag vill ha ett hälsosamt, icke-pendlande blodsocker.

Efter ganska många år med färre kolhydrater, och mer ”stabila” sådana i form av frukt, rotfrukter och sötpotatis, så kan jag verkligen märka att jag inte mår bra av för mycket snabba kolhydrater. Sötsuget kickar in direkt, och jag kan nästan känna mig ”full”, yrslig, magen påverkas o.s.v. Sällan värt det, och jag vet att många därute känner igen sig i det här.

Med det sagt – jag kan tycka att ris kan ha en plats i vissa personers kost. OM man t.ex. tränar väldigt mycket, och har svårt att få i sig nog med kolhydrater för att kunna prestera på den nivå man behöver (t.ex. en väldigt aktiv CrossFit-atlet). Då kan ris ibland vara ett bra alternativ, eftersom det ju är naturligt glutenfritt och mycket snällare mot kroppen än många andra spannmål. Kanske är risgrynsgröt då ett bra refill-mål? Men var bara uppmärksam (som vanligt) på din reaktion – hur påverkas ditt blodsocker, din maghälsa, och din energinivå när DU äter ris?

Jag kan äta en riskaka då och då (notera, en…) och jag tycker att risgrynsgröt är supergott! Men om jag nu väljer att äta ris, d.v.s. mer snabba kolhydrater än vanligt… Väljer jag då att dessutom äta massa extra socker, och mjölk? Väljer jag det jag får i den klassiska, färdiga risgrynsgröt-rullen? Nej. Jag väljer – såklart – mycket hellre min egen risgrynsgröt, lagad med kokosmjölk och ev. lite honung vid sidan, d.v.s. mycket mer näringsrik, och snällare mot min kropp i övrigt!

 

Viktiga noteringar:

 • Du kan välja att ha i både mer och mindre kokosmjölk beroende på hur krämig du vill ha din gröt. Kanske får du hälla i lite kokosmjölk i taget, se hur mycket som sugs upp, och tillsätta mer sedan. Tänk bara på att näringsberäkningen förändras om du använder mer/mindre kokosmjölk.
 • På samma sätt kan du också justera portionsstorleken. Om du (liksom jag) helst inte äter för mycket snabba kolhydrater, eller behöver hålla koll på ditt blodsocker, så kanske en mindre skål gröt är lagom.
 • Om du äter med honung, lägg gärna den lite vid sidan av (som på bilden), och ta lite med varje tugga, så att honungen inte ”försvinner” ner helt i gröten.
 • Använd tjock, gärna svensk, ljus, trögflytande honung på burk, och inte den lättflytande, mer karamellfärgade honungen på flaska (som är upphettad för att förbli flytande, en process som tar död på nyttiga ämnen i honungen).

 

 

Risgrynsgröt med kokos och honung

Portioner: 4 Tid: 60 min

 

Gör så här:

 1. Koka upp riset i en medelstor kastrull med vatten, salt och ditt valda matfett.
 2. När gröten kokat upp, sänk värmen och låt puttra under lock ca 10 min, rör då och då.
 3. Tillsätt kokosmjölk, rör om och låt puttra på svag värme under lock ca 20-40 min (håll koll och smaka av!). Rör runt då och då så att gröten inte bränner fast i kastrullen.
 4. Servera gröten med lite honung och kanel.

 

 

Ingredienser:

 • 2 dl grötris
 • 1 msk smör/ghee/kokosolja
 • 0,5 tsk salt
 • 4 dl vatten
 • 3,5 dl (350 ml) kokosmjölk
 • 4 tsk honung (till servering)
 • Ev. lite kanel

 

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 370
Fett: 17 g
Kolhydrater: 46 g
Protein: 5 g

 

Andra varianter:

 • Skippa honungen om du vill göra en vardagsvariant av gröten.
 • Vill du istället göra gröten mer likt ris á la malta: gör en tunnare gröt genom att bara ta hälften så mycket gröt i förhållande till kokosmjölk (t.ex. 1 dl ris, 2 dl vatten, 4 dl kokosmjölk). När gröten är klar, vispa 1 dl kokosmjölk fluffig ihop med lite vaniljpulver och vänd i gröten. Ät sedan med varma hallon/andra bär eller med min hallon-chiasylt!

 

No Comments

Post A Comment