Polka-och kokosbollar

Polkagrisbollar med smak av krämig kokos – hur gott!

Så okej – disclaimer först. De här bollarna är inte paleo. Jag har utlovat recept som alltid är glutenfria, då detta är något jag själv utesluter i all min matlagning. Och att 95% av recepten skall vara mejeri- och sockerfria, eftersom jag tror att de flesta mår bäst utan dessa två grejer i sin vardagliga kost. Med det sagt – vid vissa tillfällen äter jag själv både socker och mejeri-produkter, och ibland, om man vill försöka skapa en nyttigare variant av vissa precisa smaker, så är det svårt att utesluta t.ex. smör. Eller polkagris.

Jodå, man kan använda pepparmint, men jag ville verkligen försöka göra en efterrätt som verkligen smakar polka. Och när jag såg det här receptet från ICA så var jag tvungen att testa det. Jag gjorde såklart om det så att det i övrigt var fritt från socker (och mejerier), d.v.s. ersatte den kondenserade mjölken. Jag valde också att rulla bollarna i rostade kokoschips istället för ännu mer riven kokos – så att man får en lite annan smak i ett i övrigt kokos-packat recept! (Ja, man bör gilla kokos för att äta dessa bollar, och polka-smak såklart!)

För mig var det här ett välkommet julgodis när allt annat smakar pepparkaka eller saffran, eller kanske choklad? De funkar ju dock att äta resten av året också, även om de kanske smälter ganska fort i sommarvärmen (se nedan)…

Viktiga noteringar:

 • För lättare rullning rekommenderas att frysa (ev. kyla) smeten en stund, så avsätt gärna tid för detta!
 • De här bollarna innehåller rätt mycket fett och är därmed ganska mättande. Ät dem medvetet och känn efter hur många du mår bra av!
 • Bollarna förvaras i frysen, men bör absolut även ätas så kalla som möjligt – direkt från frysen helst! Om de står framme för länge blir de lite kletiga, så ta bara fram den mängd du tänkt äta/bjuda på, eller lite i taget!

 

 

Polka-och kokosbollar

Portioner: ca 25 bollar

Tid:  ca 50 min

Gör så här:

 1. Mixa polkagrisarna genom att köra dem i blender/mixer några sekunder till ett malt pulver.
 2. Blanda polkagrispulvret, kokosmjölk, lönnsirap, salt och vaniljextrakt i en bunke.
 3. Häll sedan i den rivna kokosen och hälften av de rostade kokoschipsen, blanda igen.
 4. Sila i kokosmjölet, rör om under tiden.
 5. Ställ in smeten i frysen ca 15 min eller kylen 30 min (inget måste men då blir bollarna lättare att rulla).
 6. Häll resten av de rostade kokoschipsen i en skål (bryt gärna upp dem med händerna till mindre bitar), ta ut smeten från frys/kyl och gör små bollar som du rullar i kokoschipsen, lägg på tallrik (hjälp till att strö över kokoschipsen med fingrarna om det får svårt att fästa, eller bryt upp i ännu mindre bitar. 
 7. Förvara bollarna i frysen och servera direkt därifrån (de mjuknar rätt snabbt i rumstemperatur).

 

Ingredienser:

 • 1 dl (ca 75 g) polkagrisar
 • 1,5 dl (150 ml) kokosmjölk
 • 0,5 tsk vaniljextrakt
 • 1 nypa salt
 • 2,5 dl (ca 200 g) riven kokos
 • 2 msk kokosmjöl
 • 1 dl (ca 35 g) rostade kokoschips

 

Näringsvärde

Näring per boll:
Kcal: 63
Fett: 5 g
Kolhydrater: 4 g
Protein: 1 g

Andra varianter:

 • Skippa polkagrisar och ha istället i kakaonibs, lingon-, eller lakritspulver?
 • Om du vill ha dem helt sockerfria – testa pepparmintolja i smeten och experimentera dig fram för att hitta en god smak!
 • Rosta kokosen i torr stekpanna innan för lite djupare smak.
No Comments

Post A Comment