Polka-och kokosbollar

Polkagrisbollar med smak av krämig kokos – hur gott!

Så okej – disclaimer först. De här bollarna är inte paleo. Jag har utlovat recept som alltid är glutenfria, då detta är något jag själv utesluter i all min matlagning. Och att 95% av recepten skall vara mejeri- och sockerfria, eftersom jag tror att de flesta mår bäst utan dessa två grejer i sin vardagliga kost. Med det sagt – vid vissa tillfällen äter jag själv både socker och mejeri-produkter, och ibland, om man vill försöka skapa en nyttigare variant av vissa precisa smaker, så är det svårt att utesluta t.ex. smör. Eller polkagris.

Jodå, man kan använda pepparmint, men jag ville verkligen försöka göra en efterrätt som verkligen smakar polka. Och när jag såg det här receptet från ICA så var jag tvungen att testa det. Jag gjorde såklart om det så att det i övrigt var fritt från socker (och mejerier), d.v.s. ersatte den kondenserade mjölken. Jag valde också att rulla bollarna i rostade kokoschips istället för ännu mer riven kokos – så att man får en lite annan smak i ett i övrigt kokos-packat recept! (Ja, man bör gilla kokos för att äta dessa bollar, och polka-smak såklart!)

För mig var det här ett välkommet julgodis när allt annat smakar pepparkaka eller saffran, eller kanske choklad? De funkar ju dock att äta resten av året också, även om de kanske smälter ganska fort i sommarvärmen (se nedan)…

Viktiga noteringar:

 • För lättare rullning rekommenderas att frysa (ev. kyla) smeten en stund, så avsätt gärna tid för detta!
 • De här bollarna innehåller rätt mycket fett och är därmed ganska mättande. Ät dem medvetet och känn efter hur många du mår bra av!
 • Bollarna förvaras i frysen, men bör absolut även ätas så kalla som möjligt – direkt från frysen helst! Om de står framme för länge blir de lite kletiga, så ta bara fram den mängd du tänkt äta/bjuda på, eller lite i taget!

 

 

Polka-och kokosbollar

Portioner: ca 45 bollar

Tid:  ca 50 min

Gör så här:

 1. Blanda kokosmjölk, lönnsirap och vaniljextrakt i en bunke, häll sedan i den rivna kokosen och blanda igen.
 2. Sila i kokosmjölet, rör om under tiden.
 3. Ställ in smeten i frysen ca 15 min eller kylen 30 min (inget måste men då blir bollarna lättare att rulla).
 4. Under tiden, mixa polkagrisarna genom att köra dem i blender/mixer några sekunder till ett grovt pulver.
 5. Häll polkapulvret i en skål och rostade kokoschips i en annan (bryt gärna upp kokoschipsen med händerna till mindre bitar).
 6. Rulla små bollar av smeten och lägg på en tallrik, ställ in i kyl/frys när du rullat hälften och fortsätt sedan med resten.
 7. Ta ut de kalla bollarna (byt plats med de andra) och rulla varje boll först i polkakross, sedan i rostade kokoschips. Enklast är att rulla direkt i skålen då polkapulvret lätt stelnar på en platt tallrik som blir kall av bollarna. Hjälp till att strö över kokoschipsen med fingrarna om det får svårt att fästa, eller bryt upp i ännu mindre bitar.
 8. När du rullat alla bollar i polkakross och kokoschips, förvara i frysen. Ät sedan direct ur frysen.

 

Ingredienser:

 • 4 dl (400 ml) kokosmjölk
 • 0,5 dl lönnsirap
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 5,5 dl (ca 200 g) riven kokos
 • 2 msk kokosmjöl
 • 1 dl (ca 50 g) polkagrisar
 • 1 dl (ca 35 g) rostade kokoschips

 

Näringsvärde

Näring per bolle:
Kcal: 59
Fett: 5 g
Kolhydrater: 3 g
Protein: 1 g

Andra varianter:

 • Skippa polkagrisar och rulla bollarna i något annat – kanske kakaonibs, lingon-, eller lakritspulver?
 • Om du vill ha dem helst sockerfria – testa pepparmintolja i smeten och experimentera dig fram för att hitta en god smak!
No Comments

Post A Comment