Julköttbullar

Det bästa på hela julbordet – julköttbullarna!

Okej, jag vet att vi alla har vår egen favorit på julbordet, men det är något speciellt med de där köttbullarna… Ganska annorlunda mot hur jag lagar mina köttbullar i vanliga fall – det här känns helt klart som lyxvarianten för mig!

Min mamma bör dock ha minst 50% cred för det här receptet. Hennes köttbullar är alltid de godaste, så i år bad jag henne att skicka sitt recept. Med lite ändringar så att receptet passade mig (med substitut för grädde, ströbröd och vanlig lök t.ex.) så lyckades jag få mina julköttbullar att smaka som mammas! LYCKA!

Ät köttbullarna som en del av julbuffén, eller kanske på en glutenfri macka/fröknäcke ihop med min hemgjorda rödbetssallad. (Dessa mackor lever jag på dagarna efter jul, så gott!)

Viktiga noteringar:

  • Välj gärna ekologisk färs – framförallt om resten av köttet på ditt julbord inte är eko. Blandfärs är inte speciellt dyrt ekologiskt, så kanske är det här du kan prioritera?
  • Detta receptet kan med fördel dubblas/tripplas, och gärna lagas i förväg. Låt köttbullarna svalna helt innan du fryser dem, t.ex. i plastpåsar så är de enkla att ta fram så många du behöver.

 

 

 

Julköttbullar

Portioner: ca 35 köttbullar

Tid:  ca 40 min

Gör så här:

  1. Blanda kokosmjölk, dijonsenap och kryddpeppar i en bunke.
  2. Ha sedan i färsen, blanda och låt stå och svälla ca 5-10 min.
  3. Under tiden, hacka salladslöken.
  4. Tillsätt lök, mandelmjöl, salt och ägg till färsblandningen och blanda.
  5. Hetta upp 1-2 stekpannor (beroende på storlek/om du vill multitaska) på hög värme och klicka i smöret.
  6. Rulla köttbullarna och lägg direkt i stekpannan, sänk värmen till medelhög.
  7. Skaka pannan så att köttbullarna blir jämnt brynta, sänk sedan värmen när de fått lite färg. Om du inte steker alla samtidigt, rulla resten av köttbullarna under tiden de första är i stekpannan.
  8. Köttbullarna är klara efter 5-10 min.

 

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 ägg
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 stjälkar salladslök
  • 0,5 msk smör att steka i

 

Näringsvärde

Näring per köttbulle:
Kcal: 47
Fett: 4 g
Kolhydrater: 0 g
Protein: 3 g

Andra varianter:

  • Om du av någon anledning inte vill äta fläskkött så går det såklart bra att göra köttbullarna på nöt, lamm, höns-färs med. Tänk bara på att ev. justera tillagningstiden utefter detta i så fall!
  • Om du inte är känslig mot lök kan vanlig lök användas istället för salladslök.
  • Vid nötallergi: Mandelmjölet är inte ett måste men hjälper till att binda. Går alltså att utesluta men välj då gärna fastare färs, med fördel gräsbetesfärs då denna ”binder” bäst.
  • För mindre traditionella smaker – gör mina asiatiska köttbullar med röd curry istället!
No Comments

Post A Comment