Lunchbowls med fläskkött

*Lunchbowls-posterna uppdateras kontinuerligt med nya förslag inom varje protein-kategori*

 

Jag undrar hur många luncher jag ätit med korv… Det måste vara hundratals vid det här laget?

Korv har ett oförtjänt dåligt rykte, och förknippas i princip alltid med snabbmat/skräpmat. Men om vi tänker efter, så är det ju egentligen bara fläskkött och kryddor, omslutet av skinnet som även det (oftast) är helt naturligt och animaliskt. Det är väl bra att vi tar tillvara på fler delar av djuren än bara fläskfilén, håller ni inte med?

Men okej – jag vet. 98% av alla korvar idag är just det jag beskrev ovan: skräpmat. De flesta korvar är gjorda på bra mycket fler ingredienser än ovanstående, t.ex. olika sorters mjöl eller stärkelse, socker i (oftast flera) olika former, tillsatser och stabiliseringsmedel i form av e-nummer, m.m.. Kötthalten är generellt sett låg, men vet ni – det GÅR att hitta bra grejer!

Om du vill äta korv ibland, se då efter:

  1. Hög kötthalt, minimum 92%, helst mer.
  2. Ingredienslistan skall vara så kort: fri från socker, druvsocker, så få e-nummer etc. Optimalt innehåll: kött och kryddor.
  3. Ekologisk, gärna från en gård/mindre ställe. Minimum svensk!

 

Jag köper mina korvar från Gudmundsgården utanför Halmstad, där går grisarna fritt ute, och korvarna bara innehåller just kött och kryddor. Se efter hur det ser ut där du bor: kolla mindre eko-butiker, saluhallar, googla om det finns någon reko-ring, gårdsförsäljning m.m. Om du hittar något bra – köp på dig och förvara i frysen!

Om du får tag i bra korv är det inga problem att ha det till sina luncher ibland. Får du tag i ”helt okej-korv”, se det som något du äter då och då men inte på regelbunden basis. Tänk också på att korv, p.g.a. sitt höga fettinnehåll, innehåller mycket mer kalorier än de flesta andra proteinkällor! Så tänk på mängden här, och överväg att kanske ta lite mindre av övriga fettkällor (beroende på ditt val av kosthållning/vad du har för mål med din kost såklart!).

Chorizo med stekta morotsnudlar och zucchini, stekt ägg, bladgrönsaker, hackad rädisa, och avokado med limejuice, salt och peppar.

Gudmundskorv med stekt ägg, ugnsrostad broccoli, ugnsbakad sötpotatis, bladgrönsaker, avokado med limejuice, salt och peppar, och torrostade solros- och pumpafrön.

Chorizo med ugnsrostade rödbetor och broccoli, bladgrönsaker, hackade sockerärtor, persilja och chilimayo.

Bratwürst med stekt ägg, ugnsrostad broccoli och sötpotatis, bladgrönsaker, avokado med limejuice, salt, peppar och chiliflakes, och hackad vårlök.

Gudmundskorv med ugnsbakad morot och kålrot, stekt sparris, bladgrönsaker, avokado med limejuice, salt, peppar och chiliflakes, och skivad rädisa.

 Kebabkryddad korv med sesamrostade morötter och brysselkål, bladgrönsaker, avokado med limejuice, salt, peppar och chiliflakes, och kimchi.[

Bratwürst med stekta morotsnudlar, snabbstekt grönkål, ugnsrostade röbetor, kimchi, bladgrönsaker, guacamole och kokt ägg.

Cabanoss med ugnsrostade rödbetor och broccoli, bladgrönsaker, rädisor, avokado med limejuice, salt och peppar, och skivad rädisa.

 

No Comments

Post A Comment