Vegetariska sötpotatistoasts

Sötpotatistoasts med krämig guacamole och krispiga, salta kikärtor, eller kanske en basilika-doftande bruschetta-mix?

Eftersom sötpotatis-toasts är grym buffémat (så länge du inte lägger på toppingsen för långt i förväg – då blir de blöta och inte lika goda…), så kan det ju vara bra om det finns alternativ till alla gäster! Eller så kanske du bara vill variera din repertoar?

I mitt andra recept på sötpotatistoasts får du förslag på hela 4 varianter av toppings – och här kommer alltså 2 till! Vill du äta detta som en middag,(inte som en del i en buffé), tänk då på att dessa vegetariska varianter inte ger så mycket protein, så kanske behöver du öka portionerna eller äta något extra vid sidan (eller göra som på bilden – äta en vegetarisk och en med animaliskt protein!)

Oavsett om du är vegetarian eller inte så brukar de här sötpotatistoastsen gå hem! Jag blir extra sugen på dessa varianter på sommaren – vem längtar då inte efter en svalkande guacamole och salta, rostade kikärtor, eller en fräsch, Italien-inspirerad tomatsalsa? Fast självklart funkar dessa på vintern också, kanske kan de få dig att drömma dig bort till varmare breddgrader?

Viktiga noteringar:

  • Steget där du torkar kikärtorna med en handduk för att få bort skalet är tidskrävande och lite segt – jag vet! Inget måste MEN det är hemligheten bakom att få dem extra krispiga, så värt det enligt mig!
  • Näringsberäkningen är beräknad på att du äter 1 hel portion av någon av alternativen – väljer du att blanda de två sorterna i samma middag så får du räkna med hälften av varje beräkning.
  • Tidsangivelserna skiljer sig väldigt beroende på om du gör bruschetta (som går snabbast) eller kikärtorna, som kräver lite mer tid för prepp och i ugn. Ett tips är att göra kikärtorna i förväg (så länge du inte äter upp alla direkt – de är nämligen farligt goda som snacks…)

 

Vegetariska sötpotatistoasts

Portioner: 2

Tid: 5-25 + 35-80 min

Gör så här:

Kikärtor:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skölj kikärtorna under kallt vatten.
  3. Torka dem noga med handduk/papper (lite segt jag vet men om de är för blöta kommer de inte bli krispiga!).
  4. Blanda med olja och kryddor och sprid sen ut på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Rosta i ugnen ca 35-40 min tills krispiga och gyllenbruna.
  6. Under tiden: Förbered sötpotatistoasts.
  7. När sötpotatis är i ugnen – gör guacamolen och hacka upp salladslök.
  8. När sötpotatisen är klar – bre på guacamole på toastsen, toppa med kikärtor och salladslök.
  9. Om du får kikärtor över: förvara i en lufttät burk i kylen för bäst hållbarhet. 

Bruschetta:

  1. Gör sötpotatistoasts och sätt in i ugnen. 
  2. Hacka tomat, vitlök, salladslök/vanlig lök och basilika (hacka vitlök, lök och basilika lite finare, tomaterna lite grövre).
  3. Lägg allt i bunke och blanda i olivolja.
  4. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Nät sötpotatisen är klar – lägg på bruschetta-mixen och toppar med några blad basilika. 

Sötpotatistoasts:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala sötpotatisen och skär den i ca 1 cm breda rundlar. 
  3. Lägg sötpotatisen på en plåt, pensla med fett och ställ in i ugnen i ca 15 min.
  4. Under tiden: gör guacamole / bruschetta-mixen. 
  5. När sötpotatisen varit inne i 15 min, ta ut plåten och vänd alla bitarna.
  6. Efter ytterligare 10 min, ta ut mindre bitar sötpotatis så de inte blir brända. Baka 5-10 min till och ta ut sötpotatisen när alla fått färg är lagom mjuka att äta. Salta! 
  7. Lägg upp din portion (200 g sötpotatis brukar vara ca 10 rundlar) med antingen kikärtor och guacamole, eller bruschetta-mix.

Ingredienser:

Sötpotatistoasts

  • 2 tsk kokosolja/smör/ghee
  • 400 g sötpotatis (ca 1 medelstor)
  • Salt

Kikärtor

  • 1 pkt kokta kikärter (ca 380 g, 230 g avrunnen vikt)
  • 1 msk olivolja
  • Salt + eventuellt andra kryddor (spiskummin, paprika, peppar, vitlök, chili…)
  • 2 portioner snabb guacamole (på 1 avokado)

Bruschetta

  • 2 mogna tomater (helst kvist- eller annan smakrik tomat, gärna eko!)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 stjälkar salladslök/ ¼ gul lök
  • ½ kruka basilika (+ till garnering)
  • 1,5 msk olivolja
  • Salt och peppar

Näringsvärde

Näring per portion (kikärtor/bruschetta):
Kcal: 451/308
Fett: 18/14 g
Kolhydrater: 53/38 g
Protein: 12/4 g

Andra varianter:

  • Strö gärna över lite chiliflakes på kikärtorna om du gillar hetta!
  • Istället för guacamole: ät med min chilimayo, bladgrönsaker och kikärtor.
  • Testa någon av mina 4 andra sötpotatistoasts (ej vegetariska).
No Comments

Post A Comment