Sötpotatistoasts

Sötpotatistoasts: min go-to-helgmiddag!

En rätt för er som gillar tapas och plockmat (men inte en rätt för er som inte gillar pill och vill att maten ska gå snabbt att äta/och sätta ihop)… Jag tycker i alla fall att sötpotatis-toasts är så himla gott, och det har verkligen fått mig att inte sakna bröd speciellt ofta!

Dessutom kan ni variera sötpotatistoasts i all oändlighet – precis som med mackor! I det här receptet ger jag exempel på 4 olika varianter, men under ”Andra varianter” hittar ni ännu fler tips.

Jag själv gillar att köra 2 varianter när jag äter sötpotatistoasts, så att jag äter hälften av toastsen med räkor, och hälften med korv, bacon eller lövbiff. Så är också tanken när jag näringsberäknat detta receptet – 100 g räkor utgör alltså ½ portion, och 1 msk mayo är tillbehör till hälften av toastsen. Om ni vill följa näringberäkningen: välj 2 av proteinkällorna och ät med 1 msk mayo samt guacamole gjord på ½ avokado (eller dubbla mängden mayo/guacamole och välj en utav dessa!). Näringsberäkningen är dock ungefärlig och skiljer sig lite beroende på val av proteinkälla.

Om ni följer de här mängderna blir det här är en ganska bra sammansatt middag, men den kan lätt dra iväg i kalorier om ni äter obegränsat antal ”toasts”, eller slevar på en extra sked guacamole eller mayo. Kanske behöver du ha lite extra koll här, eller så äter du helt enkelt den mängd du har lust med!

Mina favoritkombos: Räkor + aioli/chilimayo + bladgrönsaker + salladslök, selleri/rädisor och granatäpplekärnor (för mindre pill: blanda räkor med mayo och tillbehör som en räkröra). På andra hälften: Nötinnanlår/lövbiff ELLER bacon ELLER chorizo + guacamole + bladgrönsaker + kimchi (om nötinnanlår) + salladslök.

För er som tar in instruktioner lättare visuellt – såhär skär jag mina sötpotatistoasts! En mandolin (bild 3) ger extra tunna skivor, men kniv går minst lika bra!

Viktiga noteringar:

  • Receptet är denna gången angivet i 1 portion så att ni själva kan välja om ni vill äta det en kväll/flera, laga till många/bara er själva o.s.v.
  • Guacamole för en person är räknat på 0,5 medelstor avokado, 1 tsk limejuice, 1 liten vitlöksklyfta, salt och peppar.
  • När du läser receptet – välj dina alternativ av tillbehör (1-4) och följ de generella instruktionerna samt de för dina valda alternaitv.
  • Näringsberäkningen är gjord så att du väljer 2 utav protein-alternativen per portion / dubblar mängden av 1 protein-alternativ.
  • All mängd av proteinkällorna är beräknad på rå vikt.

 

Sötpotatistoasts

Portioner: 1

Tid: 60 min

Gör så här:

  1. Om Alt.1: Ta fram räkorna för att tina (enklast är att köpa färdigskalade räkor och låta tina i kylen/ på en tallrik i rumstemperatur. Om du vill tina i kylen – gör detta senast några timmar före!).
  2. Gör chilimayo (om du vill ha det till).
  3. Om alt 2: Sätt ugnen på 200 C, lägg direkt in baconen på en plåt med bakplåtspapper i 15-20 min.
  4. Under tiden: skala sötpotatisen och skär den vertikalt i ca 1 cm breda rundlar.
  5. Om alt 2: När baconen är klar, läpp på hushållspapper för att torka, hacka sedan i småbitar.
  6. Lägg sötpotatisen på en plåt, pensla med fett och ställ in i ugnen i ca 15 min.
  7. Under tiden: kärna ur granatäpple, hacka selleri/rädisor/salladslök, och gör guacamolen.
  8. När sötpotatisen varit inne i 15 min, ta ut plåten och vänd alla bitarna.
  9. Om alt:3: Stek köttet några minuter på varje sida (blir klart snabbt) och dela sedan i tunna strimlor.Om alt. 4: Stek korven, dela sedan i tunna skivor.
  10. Efter ytterligare 10 min, ta ut mindre bitar sötpotatis så de inte blir brända. 
  11. Baka 5-10 min till och ta ut sötpotatisen när alla fått färg är lagom mjuka att äta, salta!
  12. Lägg upp din portion (200 g sötpotatis brukar vara ca 10 rundlar). Om du gjort 2 sorters protein-tillbehör: Låt hälften av ”toastsen” ha t.ex. guacamole, bladgrönsaker och bacon/chorizo/kött på, den andra hälften t.ex. chilimayo, bladgrönsaker och räkor (avrunna). Garnera med selleri/ salladslök/ rädisor/ kimchi/ granatäpplekärnor. vc_separator type=’transparent’ position=’left’ color=” thickness=’1′ up=’7′ down=’7′]

Ingredienser:

Sötpotatistoasts

  • 1 tsk kokosolja/smör/ghee
  • 200 g sötpotatis (ca 0,5 medelstor)
  • Salt

Tillbehör

  • Alt. 1: 100 g frysta räkor
  • Alt. 2: 40 g bacon (ca 2 skivor)
  • Alt. 3: 50 g lövbiff/nötinnanlår
  • Alt. 4: 0,5 chorizo (ca 50 g)
  • (1 msk) chilimayo
  • Guacamole (på 0,5 avokado/person)
  • Bladgrönsaker

Garneringsförslag

  • Selleri, finhackad
  • Salladslök, finhackade
  • Granatäpplekärnor
  • Rädisor, finhackade
  • Kimchi

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 540-612
Fett: 28-38 g
Kolhydrater: 63 g
Protein: 26-28 g

Andra varianter:

  • Vegetariskt: gör mina vegetariska sötpotatistoasts med krispiga kikärtor eller bruschetta-topping!
  • Skär sötpotatisen längs med (horisontellt) istället, vilket ger längre, avlånga ”mackor”. Mindre pill, mer likt en större macka! Du kan då även testa att göra toastsen i brödrosten!
  • Ät med mandelsmör och banan för en sötare variant (inget jag rekommenderar som middag dock, men kanske som lyxfrukost?)
No Comments

Post A Comment