Sesamrostade morötter och brysselkål

Jag har ett ambivalent förhållande till den här rätten. Varje gång jag lagar den, så tar det inte många minuter innan det plötsligt är misstänkt få portioner kvar… Fast det är ju också därför den funkar både som tillbehör till dina luncher, middagar, som snacks… Den är helt enkelt så god att jag lätt kunnat äta den istället för typ, chips.

Grönsakerna funkar också perfekt på buffé eftersom de är så pass goda i sig själva. Eller för dig som vill få in lite extra grönsaker på din meny (och behöva påminna dig själv om att något så gott faktiskt kan vara nyttigt också…)

Antingen äter du dem som de är, eller, om du vill göra dem ännu mer snacks-vänliga – dippa i chilimayo. Du kan också följa receptet på chilimayon, ersätta chili och paprika-pulver med currypulver och lite koriander – så har du en dippsås som går perfekt ihop med dessa! Eller testa att doppa i min krämiga thaidressing – så gott!

Viktiga noteringar:

 • Håll koll i ugnen! Brysselkålens tunna, yttersta blad är extra känsliga och kan behöva tas ut före (värt att göra istället för att låta dem brännas helt – bladen blir nämligen superkrispiga och är kanske den godaste biten på brysselkålen!). Enklast är att lägga bladen för sig, ytterst på plåten, som jag gjort på bilden ovan.
 • Har du IBS eller känslig mage så kan du behöva vara försiktig med kål, och begränsa mängden av dessa (svårt, jag vet!). Notera ev. reaktion, testa med en mindre mängd nästa gång, eller gör bara morötterna.

 

Sesamrostade morötter och brysselkål

Portioner: 6

Tid: 25 + 45-65 min

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 190 grader.
 2. Skölj brysselkålen. 
 3. Skär av den hårda lilla biten längst ned på brysselkålen om denna är stor. 
 4. Halvera sedan brysselkålen på mitten (är de stora kan du dela dem i fyra).
 5. Smält kokosoljan och blanda i en skål med sesamoljan, sesamfrön och kryddor.
 6. Häll över hälften av oljeblandningen på brysselkålen och blanda runt så att alla är täckta.
 7. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper – trillar de yttersta bladen av, lägg de för sig.
 8. Baka i ugnen i ca 15 – 25 minuter tills krispiga – ta gärna ut plåten och plocka ut bladen efter 15 min, vänd på brysselkålen, rör runt, ta ut när de är krispiga, krydda!
 9. Medan brysselkålen är i ugnen – skala morötterna och dela dem i ganska smala stavar.
 10. Lägg i bunke med resten av oljeblandningen, blanda runt, och lägg in i ugnen ca 30-40 min när brysselkålen är klar (vänd halvvägs, ta ut mindre bitar).
 11. Ät dina gyllenbruna, sesamrostade, krispiga grönsaker som tillbehör till maten, eller kanske som snacks…

Ingredienser:

 • 500 g brysselkål
 • 1 kg morötter
 • 2 msk kokosolja
 • 2 msk sesamolja, helst rostad
 • 2 msk sesamfrön
 • Salt, peppar, vitlökspulver

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 286
Fett: 22 g
Kolhydrater: 15 g
Protein: 5 g

Andra varianter:

 • Keto om du bara gör brysselkålen (500 g brysselkål + 1 msk sesamfrön = 24 g kolhydrater, så lagom att i så fall dela detta på ca 4 portioner).
 • Testa andra grönsaker: blomkål, broccoli, grönkål, sötpotatis – bara din fantasi sätter gränser!
 • Dubbla/minska receptet efter behov. Vill du laga färre portioner kan du göra alla grönsaker på samma plåt, så länge du tar ut brysselkålen först!
No Comments

Post A Comment