Flygande Simon

Våran variant av klassikern flygande Jakob! Ändrad så att den är paleo-kompatibel (fri från mejerier, baljväxter och spannmål) samt med mycket mer smak än originalet! Och eftersom det var min sambo Simon som började experimentera med detta receptet, så fick den såklart heta ”Flygande Simon”!

Jag har faktiskt aldrig varit något fan av originalet, kanske för att jag bara ätit det som lite halvtråkig skolmat? Kassler är inte det roligaste köttet enligt mig, och är dessutom svårt att hitta ekologiskt eller utan tillsatser. Därför gör vi vår variant med kyckling istället, men behåller ”grundpelarna” curry, banan, och nötter (dock cashewnötter istället för jordnötter, som ju egentligen är en baljväxt och innehåller mycket antinutrienter, läs mer om detta här).

Vi äter i princip alltid denna med blomkålsris, vilket jag tycker passar superbra till! Mycket mer näringsrikt än vanligt ris, och konsistensmässigt så tycker i alla fall jag att det fyller samma funktion! Det smakar också mer än vanligt ris, samtidigt som du slipper blodsockerhöjningen.

 

Viktiga noteringar:

  • Beroende på om du gör den här rätten till barn/vuxna, tränande individer/inaktiva så kommer portionsstorlekarna variera. Jag har beräknat receptet till 6 portioner, vilket innebär ganska mycket protein. Kanske räcker den till 8 portioner hemma hos dig (då innehåller den, per portion: 386 kcal, 23 g fett, 11 g kolhydrater och 30 g protein) istället. Du kan också välja att ha i lite mer kokosmjölk om du vill göra den till 8 portioner istället för 6.
  • Om du vill göra blomkålsris till med kokosmjölk i behöver du 150 ml kokosmjölk extra, utöver de 500 ml i detta recept!

 

Flygande Simon

Portioner: 6

Tid: 3o + 20-30 min

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 190 grader. 
  2. Tillaga bacon krispig i ugnen/i stekpannan (ca 15-20 min i ugn), hacka sedan i mindre bitar.
  3. Skär under tiden paprika, lök och kyckling i mellanstora bitar.
  4. Blanda 5 dl kokosmjölk med kryddorna i en bunke – smaka av!
  5. I en ugnsform (jag använde en 20 x 30 cm-form) – lägg i kyckling och grönsaker, häll över kokosmjölken.
  6. Toppa med 1 skivad banan och tillaga i ugnen ca 20-30 min (tills det bubblar lite och kycklingen är klar, detta beror lite på hur små bitar du skivat den i! Har du termometer så kan du ta ut när kycklingen är 72 grader).
  7. Under tiden allt är i ugnen – gör blomkålsriset eller ditt val av tillbehör.
  8. Torrosta cashewnötterna genom att hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme och steka nötterna ca 5-10 min, tills gyllenbruna (håll koll!).
  9. Ät gratängen med en stor näve bladgrönsaker och blomkålsris, toppa med bacon, cashewnötter och lite hackad salladslök.

Ingredienser:

  • 1 kg kycklingfilé
  • 1 pkt (120 g) eko-bacon (kan uteslutas)
  • 1 röd paprika
  • 2 stjälkar hackad salladslök (+1 stjälk till garnering)
  • 500 ml (5 dl) kokosmjölk
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • Curry, dragon, paprikakrydda, vitlökspulver/färsk vitlök, salt, peppar
  • 1 banan, skivad
  • 100 g (ca 1,5 dl) naturella cashewnötter

Näringsvärde

Näring per portion (exkl. blomkålsris):
Kcal: 514
Fett: 31 g
Kolhydrater: 15 g
Protein: 40 g

Andra varianter:

  • Ät med broccoli- och morotsris till istället för blomkålsriset.
  • Skippa bananen om du är en av dem som inte gillar banan i mat. Kanske vill du addera en annan grönsak, eller så är du extra äventyrlig och byter ut bananen mot mango istället!
  • Byt ut cashewnötter mot andra nötter/frön, eller uteslut helt vid allergi.
  • Om du tål lök bra går det bra att byta ut salladslöken mot 0,5 hackad rödlök.
No Comments

Post A Comment