Asiatiska köttbullar med röd curry

Vem har sagt att köttbullar måste smaka svenskt, och alltid serveras med potatis, brunsås och lingon (eller potatismos – en kombo som jag verkligen aldrig fattat…)? Dags att ta köttbullarna utanför sin komfortzon lite, visst?

Jag ÄLSKAR köttbullar. I de flesta former. Köttbullemacka är min absoluta favoritmacka (enligt mig är köttbullemacka med rödbetssallad den viktigaste julmaten).

Köttbullar är också supersmidigt att ha med sig, och är ju det perfekta mellanmålet efter träning! 1 st av dessa köttbullar innehåller ca 4 g protein, så 2-3 stycken kan vara bra som ”akut-mellanmål”, medan 5-6 är lagom vid en måltid. Kanske har du med några stycken ihop med lite ugnsbakad sötpotatis för att få in kolhydrater och protein efter ett träningspass?

De här köttbullarna tillagas i ugnen. Du kan såklart steka dem också, om stekytan är viktig för dig. Eller steka snabbt för yta och tillaga färdigt i ugnen. Jag gillar dock effektivitet. Och tycker köttbullestekande 1. Är sååå tidskrävande och 2. Osar alldeles för mycket (yes, vi har ett kök utan fläkt…).

Enligt mig är en utav nycklarna till en hållbar, hälsosam kost att laga mycket mat när du ändå är i köket, och med 50 köttbullar kändes ugnen mer lockande… Men, du kan ju alltid halvera receptet och steka 25 köttbullar om du inte behöver så mycket mat! OBS: När du gör dessa i ugnen så förlorar de mycket vätska och fett på plåten. Det sitter mycket smak i detta, så jag gillar att låta allt svalna och sedan blanda in den vätskan med köttbullarna igen. Men om du just nu, av någon anledning, försöker dra ner på fett eller kalorier så kan du ju såklart skippa detta.

Köttbullar är ju också grymt att frysa – se bara till att du fryser i mindre omgångar så att du slipper tina en stor hög köttbullar som sitter fast i varandra. Jag fryser alltid mat portionsvis, så att jag smidigt kan ta fram för en lunch/middag.

 Vad äter man då till dessa köttbullar?

Förslagsvis min broccoli- och morotsslaw med tahinidressing (som på bilden), eller broccoli- och morotsris med thaidressing. Sesamrostad brysselkål passar också fint, eller kanske vill du ha zoodles till?

 

Viktiga noteringar:

  • Förslag på färs: Jag använde 1/2 nötfärs från gröna gårdar och 1/2 blandfärs från Gudmundsgården utanför Halmstad. Jag uppmuntrar som vanligt till att tänka på miljön och djuren, och välja ekologiskt eller gräsbetes-kött i den mån man kan!
  • Om du använder röd curry-paste från Aroy D: ta 1-2 msk. För Santa Marias (som är svagare), ta 2-3 msk (anpassa efter din egen/familjens chili-barometer!)

 

Asiatiska köttbullar med röd curry

Portioner: ca 50 medelstora köttbullar (8-10 portioner)

Tid:  ca 50 min

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram färsen i rumstemperatur.
  3. Hetta upp i 1 tsk kokosolja/ghee/smör/olivolja.
  4. Stek lök och vitlök i ca 5 min, låt sen svalna.
  5. Blanda röd curry-paste, tamari, sesamolja och koriander i bunke.
  6. Häll i äggen och den stekta löken (måste ha svalnat något så inte äggen stelnar!) och blanda igen.
  7. Lägg färsen i en bunke, häll på äggblandningen och inkorporera den i färsen med händerna.
  8. Ha sist på mandelmjölet och blanda tills inkorporerat (men försök att inte överarbeta färsen).
  9. Rulla köttbullarna (jag använde en matsked för att få jämna storlekar) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Om du gör mindre köttbullar (fler än 50 st) så kan du behöva förkorta tiden i ugnen.
  10. Baka i ugnen ca 7-8 min, ta sedan ut och låt svalna (de fortsätter stekas lite efteråt så ta inte ut för sent!).
  11. Blanda ev. in vätskan som runnit ut med köttbullarna igen.
  12. Ät med t.ex. broccoli- och morotsslaw med tahinidressing, eller något av de andra föreslagna tillbehören.

Ingredienser:

  • 1000 g nöt-/blandfärs
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1/3 bunt salladslök, hackad
  • 1-3 msk röd currypaste
  • 1 msk coconut aminos / tamari (glutenfri soja)
  • 1 msk sesamolja
  • En stor näve koriander (ca 0,5 kruka)
  • 2 ägg, vispade
  • 6 msk mandelmjöl

Näringsvärde

Näring per köttbulle:
Kcal: 50
Fett: 4 g
Kolhydrater: 0 g
Protein: 4 g

Andra varianter:

  • Välj din favoritfärs: nöt, fläsk, bland, kyckling, vildsvin, lamm… Tänk bara på att ev. justera tillagningstiden utefter detta i så fall!
  • Om du inte är känslig mot lök kan vanlig lök användas istället för salladslök.
  • Vid nötallergi: Mandelmjölet är inte ett måste men hjälper till att binda. Går alltså att utesluta men välj då gärna fastare färs, med fördel gräsbetesfärs då denna ”binder” bäst.
  • Uteslut/byt ut andra ingredienser efter preferens (*host* alla korianderhatare där ute…)
No Comments

Post A Comment