Macaccino

När vintern smyger sig på, visst vill vi då inget hellre än att kura upp oss i soffan med något varmt?

För oss icke-kaffedrickare är dock urvalet ganska begränsat. Té kan kännas lite tråkigt ibland, och det är inte alltid man är så efterrättssugen att det är varm choklad man är ute efter (även om det ju är sååå gott!)

På det (numera nedlagda) caféet Open New Doors här i Göteborg drack jag för något år sedan en macaccino – vilket var så gott att jag ville försöka återskapa det hemma! Förutom att vara en varm, lite söt, och mättande dryck, så innehåller den ju dessutom superfoodsen maca och lucuma, så visst känner man sig lite nyttig när man dricker en kopp Macaccino.

Maca är alltså en s.k. ”superfood” som sägs vara extra bra för att öka energin, t.ex. om du känner dig utmattad och orkeslös. Lucuma är även det en superfood, som bidrar med en lite karamellig smak, massa näringsämnen, fiber och antioxidanter. Maca och lucuma är inte alltid lätt att få tag i, men finns i välsorterade matbutiker, på rawfoodshop, bodystore, apotea m.fl.

Viktiga noteringar:

 • Hur mycket ”mjölk” du vill ha i beror på hur stor portion du vill ha. Om jag använder kokosmjölk brukar jag ta 1 dl och spä ut med 2 dl vatten, med mandelmjölk, som är tunnare, skippar jag att spä ut och har istället 3 dl av själva mjölken. Skillnaden i energiinnehåll ser ni i näringsberäkningen, så vill du öka mängden mjölk kommer näringsinnehållet såklart att förändras. 1 dl kokosmjölk är faktiskt ganska mättande även om det kan tyckas ge en liten kopp, så drick långsamt och njut!
 • Väljer ni  att använda mandelmjölk – se till att läsa på ingredienslistan och välja en utan socker/tillsatser, eller gör din egen!

 

Macaccino

Portioner: 1

Tid: 10 min

Gör så här:

 1. Värm mjölken på spisen eller i mikron 1-2 min (men inte över 42 grader om ni använder nötmjölk!).
 2. Mixa alla ingredienser, inkl. mjölken, med stavmixer/i blender (det går också bra att bara vispa förhand, men drycken blir lite skummigare om du mixar. Allra bäst blir det om du använder en liten mjölkskummare!).
 3. Häll upp drycken i en kopp och toppa med kanel.

Ingredienser:

 • 1 tsk macapulver
 • 1 tsk lucumapulver
 • 2 tsk kokossocker
 • 1/2 tsk kanel + till topping
 • 1/2 tsk vaniljpulver/ 1 krm vaniljextrakt

Näringsvärde

Näring per portion (mandel-/kokosmjölk):
Kcal: 108/249
Fett: 3/16 g
Kolhydrater: 16/18 g
Protein: 2/3 g

Andra varianter:

 • Du kan såklart använda vilken mjölk du vill, men eftersom jag förespråkar ren, naturlig mat, fri från gluten och andra spannmål, så skippar jag helst t.ex. havremjölk för egen del. Soja rekommenderar jag att utesluta helt (hormonstörande och full av antinutrienter), vanlig/laktosfri mjölk kan ni höra oss prata om i kalcium-avsnittet av Hälsohormoner- lyssna och ta sedan medvetna beslut!
No Comments

Post A Comment