Immunbooster-dryck

En dryck för att hålla dig frisk, eller för att mota bort den där förkylningen…

Sedan jag började äta paleo, för drygt 5 år sedan, blir jag VÄLDIGT sällan sjuk. Ett sammanträffande? Knappast…

Vårt immunförsvar påverkas av hur vi lever: näringsrik mat stärker immunförsvaret, näringsfattig mat kan skapa inflammation i kroppen. Träning stärker immunförsvaret långsiktigt, så länge vi ser till att den åtföljs av återhämtning (i form av vila och tillräckligt med – bra – mat). För att inte glömma stresshantering, vilket är a och o för immunförsvaret.

Så, jag som äter hälsosamt för det mesta, och tränar regelbundet. Som ständigt jobbar med att hantera min stress genom yoga, kvällsdagbok, prioriteringar m.m. Varför händer det då att även jag blir sjuk, om än mycket mer sällan än förut?

Jo, för att jag inte alltid har den sista, kanske viktigaste återhämtnings-biten på plats. SÖMN. Det tillstånd där vårt immunförsvar tillåts vara som mest aktivt, då kroppen byggs upp, reparerar, kurerar. I perioder då jag sovit dåligt, vilket berott på allt ifrån för histaminrik mat, socker eller alkohol på kvällen, ett varmt lägenhetshus, karpaltunnelsyndrom, träning för sent på kvällen, extrem stress, tidigt uppvaknande p.g.a ombyggnationer m.m., då åker jag ofta på förkylningar. Om sömnkvalitén är kass, räcker det inte att man ligger i sängen i 8 timmar.

Med det sagt – när jag har mina livsstilsvanor på plats, så brukar jag t.o.m. kunna umgås ganska tätt med förkylda personer utan att bli smittad. Men – i perioder där du inte riktigt fått till dina goda livsstilsvanor på alla områden… Då är samma saker som förebygger också det som kan behandla, eller åtminstone förkorta, förkylningen: bra mat, stresshantering, och framförallt: sömn! (Träning stärker immunförsvaret långsiktigt, men jag brukar försöka vila från träning tills jag känner mig kry igen: hellre en dags extra vila än flera veckor med en långdragen förkylning!)

Den här, superenkla, drycken kan du dricka året runt (bra mat kan ju som sagt agera förebyggande) men vid förkylning är jag extra noga med att få i mig ett glas eller 2 av denna! Mycket ingredienser kan tyckas – men allt det där på bilden är ju sådant som är bra att ha hemma oavsett, och som sagt – drick gärna den här drycken varje dag för att stärka ditt immunförsvar!

Viktiga noteringar:

 • Kom ihåg att ingen förkylningsjuice i världen kan bota dåliga livsstilsvanor på lång sikt. Det här är ett plåster på såren – men i längden behöver du ta itu med orsaken bakom förkylningen. Blir du ofta sjuk utan att förstå varför? Kanske dags att göra ett werlabs -test för att se om du har några näringsbrister, eller hur det står till med ditt immunförsvar?
 • Du måste inte ha i alla ingredienser – C-vitamin-tillskott är t.ex. en extra boozt som kan hjälpa dig vid förkylning, men som bör tas framförallt i behandlande syfte/i utsatta perioder, snarare än förebyggande året runt.
 • Skippa dock inte svartpeppar om du har i gurkmeja – utan det har kroppen svårt att ta upp det nyttiga, antiinflammatoriskt ämnet kurkumin i gurkmejan!
 • Det är skillnad på kanel och kanel: välj ceylon-kanel framför kassia-kanel (kassia är den vanligaste sorten du får när du köper konventionell kanel), då kassiakanelen innehåller ämnet kumarin som kan vara skadligt för levern. Se efter ”äkta kanel” eller ”ceylon-kanel”.

 

Immunbooster-dryck

Portioner: 1

Tid: 5-15 min

Gör så här:

 1. Häll upp vatten i ett stort glas/vattenflaska (om du använder C3: låt tabletten lösas upp i vattnet 6-10 min innan du häller i resten av ingredienserna).
 2. Häll i en liten skvätt citronjuice, pressad ingefära och äppelcidervinäger.
 3. Strö i ”en skvätt” av varje krydda (var försiktig med cayenne-pulvret!). Smaka av, justera tills du är nöjd (fyll ev. på mer vatten om något blev för starkt).
 4. Drick 1 glas på morgonen, och gärna 1 eller 2 till under dagen.

Ingredienser:

 • Ett stort glas vatten
 • Citronjuice
 • Pressad ingefära
 • Äppelcidervinäger
 • Cayenne
 • Kanel (äkta)
 • Salt
 • Gurkmeja
 • Svartpeppar (behöva för att kunna ta upp gurkmejan!)

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 2
Fett: 0 g
Kolhydrater: 0,5 g
Protein: 0 g

Andra varianter:

 • För mer sjukdoms-tips: lyssna på avsnitt 21 av Hälsohormoner: Förkylningspodden!

 

No Comments

Post A Comment