Morotskake-bollar

Rawfood-bollar med smak av morotskaka – say what?!

Ni kanske märkt, om ni kollar i dessert- och snacks-kategorin här på RealfoodRedhead, att jag gillar choklad? Så oftast när jag bakar blir det något chokladigt, men jag har full förståelse för att vissa av er kanske vill ha lite mer variation i smakerna…

Så kom dessa morotskaksbollar till – för alla er som tröttnat på chokladbollar! Vem gillar inte morotskaka, men det är kanske inte alltid man orkar ställa sig och baka en hel kaka till fredagsmyset? Dessutom finns det ju en fördel med att baka i mindre mängd, om man har lite svårt att begränsa mängden…

Allra snabbast gör du dessa bollar om du råkar ha en blender/mixer med ett rivblad i, så att maskinen gör jobbet åt dig. 3 dl är dock inte så många morötter, så om du kör ”old school”, d.v.s. använder ett vanligt rivjärn, så är det inte alltför krångligt heller!

Morotskake-bollar

Portioner: ca 20 små bollar

Tid: 3o + 60-90 min

Gör så här:

 1. Riv morötterna på rivjärn/ med rivblad i mixer.
 2. Riv morötterna på rivjärn/ med rivblad i mixer.
 3. Ha i resten av ingredienserna och mixa tills välblandat.
 4. (Valfritt: Lägg smet på en tallrik och ställ i kyl/frys 30 min, så blir bollarna lättare att rulla).
 5. Ta ut smeten, strö kokos på en tallrik och rulla sedan bollarna i kokosen 
 6.  Frys bollarna i 1 h, servera kalla.

Ingredienser:

 • 3 dl rivna morötter
 • 1,5 dl valnötter/cashewnötter
 • ca 8 st urkärnade, mjuka dadlar
 • 0,5 msk kokosolja
 • 0,5 tsk kanel
 • 0,5 tsk kardemumma
 • En nypa havssalt
 • 0,7 dl kokos att rulla i

Näringsvärde

Näring per boll:
Kcal: 44
Fett: 3 g
Kolhydrater: 3 g
Protein: 1 g

Andra varianter:

 • Precis som med mina chokladbollar så kan man ju variera sig på massa sätt här, både när det gäller smet och vad du rullar bollarna i. Det är dock inte så säkert att vill kombinera allt för många andra smaker med morotskaka… Men att rulla i krossade valnötter/cashewnötter istället för kokos är ett alternativt, ett annat är att addera lite riven (ekologisk) lime i smeten!

 

No Comments

Post A Comment